Nova ograničenja u prodaji mleka u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 24.Feb.2013, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ograničenja u prodaji mleka u Crnoj Gori

Od 45 otkupnih linija mleka u Crnoj Gori, sa 19 je povučeno mleko iz upotrebe, izjavio je danas crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da mleko koje će se naći sutra u prodaji potrošači mogu smatrati bezbednim. On je najavio da će se kontrola eventualnog prisisustva aflatoksina u mleku nastaviti.

- Kontrola će obuhvatiti i kvalitet stočne hrane - rekao je Ivanović.

On je kazao da ostaje na snazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zabrana prodaje šest vrsta mleka iz Srbije i jednog proizvođača iz Bosne i Hercegovine. Na listu mleka koje će biti povučeno iz prodaje od danas su stavljena i mleka "Z bregov" i "Vindija" hrvatskog proizvođača.

Pet vrsta mleka iz Srbije, beogradskog Imleka, zatim mlekara iz Niša, Šapca, Kragujevca i Raške, kao i mleko iz Kozarske Dubice u BiH i dve vrste mleka iz Hrvatske, prema rečima Ivanovića, imaju najveći udeo na tržistu Crne Gore.

Ostale vrste mleka, kako je naveo, zasad neće biti zabranjene, ali će biti kontrolisane "sto odsto". Odluke o zabrani prodaje mleka u Crnoj Gori donose se na osnovu analiza izvršenih u crnogorskim laboratorijama, rekao je Ivanović.

Direktorka Veterinarske uprave Crne Gore Biljana Blečić je na istoj konferenciji za novinare rekla da je upotreba mlečnih prerađevina bezbedna jer se, kako je objasnila, tehnološkom obradom mleka smanjuje deo aflatoksina koji se eventualno nađe u mleku.

Zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban rekla je da se u Crnoj Gori od ranije kontroliše i pivo, iz predostrožnosti jer i u njemu može biti toksina. Svaki uvoz piva se kontroliše, dodala je ona.

Povezane vesti: SNS zgrožena izjavom Gorana Ješića Protest proizvođača mleka ispred Vlade Vojvodine? Balša Božović: Svi u Vladi bi trebalo da podnesu ostavke Knežević: Vučić me nije prozvao Inspekcija: U Užicu i Arilju mleko ispravno za upotrebu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.