Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova mreža sudova od 1. januara

Nova mreža sudova počeće da radi od 1. januara, bez obzira na spekulacije u javnosti izjavila je predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović.

"Sigurna sam da će u Vrhovnom kasacionom sudu biti dovoljan broj sudija koji će moći da obezbede uslove za funkcionisanje ovog suda. Učinićemo sve da u januaru upišsemo sve predmete koji će biti u nadležnosti ovog suda, tako da se prve sednice veća mogu očekivati nakon 1. februara", rekla je Mesarovićeva u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Novostima".

Ona je objasnila da je Kasacioni sud - sud vanrednog pravnog leka, a da će se ona kao predsednica baviti organizacijom suda i svime onim što je određeno Zakonom i Poslovnikom o radu.

"Sigurna sam da će u tom sudu sudijsku funkciju obavljati sudije od najveceg ugleda koje su to zaslužile isključivo svojim radom i ponašanjem", istakla je Mesarovićeva.

Ona je ocenila da pravosuđe nije u krizi, iako ima ozbiljnih problema, ali ne zbog reforme.

"Problemi potiču još iz devedesetih godina. A, da li su sada eskalirali, zavisi od toga koliko su sagovornik i onaj ko o tome govori objektivni i koliko hoće da se osvrnu na ukupno stanje u pravosuđu i društvu", rekla je Mesarovićeva "Novostima", dodavši da kao predsednica Visokog saveta sudstva svakodnevno preduzima sve što je moguće da se stanje u pravosuđu poboljša.

"Nije moja obaveza samo da izaberem najkvalitetnije sudije, mada je najvažnija. Postoji i niz važnih organizacionih pitanja. Za mrežu sudova je zaduženo Ministarstvo pravde, i oni su dužni da obezbede sve uslove da ta mreža funkcioniše, a ja i Visoki savet ćemo pomoći izborom najkvalitetnijih sudija", rekla je Mesarovićeva.

Kad je reč o izboru kandidata, ona je navela da je obavljeno više od 90 odsto posla.

"Ali, pošto je za svaki sud predviđen tačan broj mesta, a neki dobri kandidati su konkurisali u više sudova, da bismo ih zadržali u pravosuđu, radimo na tome da ih rasporedimo gde su i aplicirali. Dakle, nikoga Visoki savet ne šalje tamo gde nije podneo prijavu", istakla je ona.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić izjavio je da će u tom sudu reorganizacija biti obavljena na vreme i da je dve trećine predmeta zapakovano i spremno za preseljenje u nove sudove.



Važić: Dve trećine predmeta spremno za selidbu


Važić je agenciji Beta rekao da deo postupaka Okružnog suda u Beogradu treba da se preseli u Apelacioni sud, parnično odeljenje i Upravni sud, i da je od oko 23.000 predmeta Okružnog suda do sada je „zapakovano” za prebacivanje u druge sudove za 15.000.

„Izvesno je da će doći do kraćeg zastoja u radu, kao što se to uostalom dešava i kod svakodnevnih selidbi, ali će, sudije, zaposleni i nove sudske uprave učiniti sve da taj zastoj bude što kraći”, rekao je Važić.

On je isključio mogućnost da neki predmeti mogu biti izgubljeni ili zatureni, ističući da su preduzete ozbiljne mere zaštite tih spisa i da se pakovanje sudskih predmeta sprovodi uz višestruku kontrolu i evidenciju.

Prema njegovim rečima, nadležne sudije najpre su obavile selekciju predmeta u drugostepenoj materiji koje je potrebno pakovati, dok su predmeti za hitno postupanje ostavljeni po strani kako bi se nastavio rad na njima.

Predmeti se pakuju u kutije u prisustvu sudije, sudijskih pomoćnika i članova komisije i o tome se sačinjava poseban zapisnik sa spiskom predmeta po kutijama koje su označene brojevima, oznakama materije, prezimenima sudija i oznakom suda, naveo je Važić.

Kako je objasnio, zapisnici se unose u elektronsku bazu podataka i sačinjeni su u nekoliko primeraka, od kojih po jedan dobijaju sudija, komisija i sudska uprava, a kutije se čuvaju u posebnim prostorijama sa video nadzorom, „pod ključem”, i prenose se u pratnji članova komisije.

Važić je rekao da Okružni sud bez obzira na pakovanje predmeta koji se spremaju za selidbu u nove sudove normalno funkcioniše i postupa u pritvorskim predmetima, kao i u ostalim u kojima je po zakonu obavezno hitno postupanje.

„Sudije ulažu napore da okončaju i one predmete u kojima je dokazni postupak gotovo završen i gde bi, zbog odlaganja, stranke pretrpele nepotrebnu štetu”, istakao je Važić.

On je ocenio da će u budućem radu novih sudova biti novi sudski poslovnik čija je izrada u toku, kojim se detaljnije i preciznije i na nov način reguliše pitanje rada suda, sudskih jedinica, odeljenja, raspodela predmeta i drugi detalji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.