Izvor: B92, 20.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova metoda za psihičke poremećaje

Beograd -- U Srbiji je počela primena nove metode u lečenju psihičkih poremećaja, zasnovana na pokretima očiju.

Suština tog terapeutskog pristupa jeste da se ritmičnim pokretim očiju pomaže mozgu da se oslobodi traumatskog iskustva. Za primenu te metode, čija je skraćenica EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing), obučavani su psihoterapeti iz Srbije na kursevima italijanske Asocijacije EMDR, a na čelu tima bio je poznati američki psiholog Rodžer Solomon.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Taj metod je bio uspešan kod oko 80 odsto pacijenata lečenih od posttraumatskog stresa, anksioznosti, fobija, depresije i poremećaja ličnosti.

Prema podacima Instituta za mentalno zdravlje, više od 300.000 ljudi u Srbiji pati od mentalnih poremećaja, a najčešći su anksiozno-depresivni.

"Više od 30 obučenih terapeuta već koristi tu psihoterapijsku metodu u Srbiji. Predviđeno je da se obuka nastavi, a sledeći kursevi su novembra ove i marta iduće godine", izjavila je za agenciju Beta psihijatar Vesna Bogdanović, iz tima za obuku psihoterapeuta u Srbiji koji EMDR metod uspešno primenjuje u Milanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.