Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova laboratorija u Petnici

Valjevo -- U Istraživačkoj stanici "Petnica" kod Valjeva danas počela da radi nova laboratorija za optiku i optoelektroniku.

Kako je saopšteno iz te ustanove za rad sa talentovanim đacima i studentima, nova oprema vredna je više od 50.000 evra, a novac je obezbedilo Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Srbije.

U saopštenju se navodi da nova oprema sadrži sedam lasera, visokokvalitetni optomehanički set i komplete najsavremenijih mernih uređaja, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će u velikoj meri podići kvalitet i mogućnosti naučnih kurseva i kampova u "Petnici" i približiti je nivou najboljih edukativnih ustanova u ovoj oblasti.

Prva laboratorija za optiku u Petnici nabavljena je pre 11 godina iz međunarodne donacije i "iznedrila je veliki broj sjajnih ideja i projekata učenika i studenata, koji su je koristili za obuku i istraživački rad".

Iz Istraživačke stanice u Petnici takođe je saopšteno da je u toku prolećni seminar iz hemije za srednjoškolce kao priprema za njihovo samostalno izvođenje naučno-istraživačkih projekata koji će biti realizovani u toku ovogodišnjih letnjih seminara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.