Izvor: B92, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja zbog smrti deteta

Beograd -- Zbog smrti trogodišnje Anje Grahovac uhapšeni su vlasnici klinika Perfekta i Ilić i serviser instrumenata u Perfekti.

Nedelju dana posle hapšenja anesteziologa Stanoja Glišića koji se tereti da je Anju Grahovac pogrešno intubirao, policija je privela vlasnike klinika Perfekta i Ilić Dejana Milutinovića i Božidara Ilića i servisera Perfekte Milana Vasiljavića.

Kako je za B92 potvrdio zamenik okružnog tužioca Vojislav Šoškić, oni su već saslušani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod istražnog sudije i na predlog tužilaštva određen im pritvor od 30 dana. Na teret im se stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi, a tužilac je najavio da se istraga nastavlja.

Advokat vlasnika Perfekte Veselin Cerović za B92 kaže da Anja Grahovac nije bila njegov pacijent i da on nije ni učestvovao u zahvatu, a na teret mu se stavlja teško delo s direktnim umišljajem.

"Svih pet godina, koliko klinika postoji, ti aparati su kontrolisani i sve je bilo u redu. Kontrolisale su ih nadležne komisije Ministarstva zdravlja. Posle smrti Anje Grahovac izvršeno je još 20 ili 30 operacija, i to pomoću tih aparata za dovod kiseonika, i sve je bilo u redu. Desio se jedan nesrećan slučaj, a tek će biti utvrđeno šta je uzrok smrti. Veštačenje nije bilo, a unapred se stavlja krivica mom klijentu", kaže on.

Trogodišnja Anja Grahovac otišla je na operaciju katarakte 21. maja. Interevenciju su izveli lekari ordinacije "Ilić" u prostorijama privatne bolnice "Prefekta". Devojčica je posle operacije pala u komu i preminula dve nedelje kasnije, 4. juna na Institutu za majku i dete gde je prebačena.

Obdukcija je pokazala da je Anja umrla usled nedostatka kiseonika tokom operacije. Obe privatne klinike su zatvorene na 120 dana, jer nisu imale dozvolu za obavljanje takve intervencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.