Izvor: B92, 19.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina za Jevreje

Beograd -- Jevreji su sinoć molitvom u beogradskoj sinagogi obeležili početak Nove 5770. godine - Roš ašanu, kojom počinje godišnji ciklus jevrejskih praznika.

Molitvu kojom se završava poslednji dan 5769. godine, čije se trajanje određuje prema lunarnom jevrejskom kalendaru, predvodio je beogradski rabin Isak Asijel. Vernicima u sinagogi obratio se i ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol.

Prema jevrejskoj tradiciji, obeležavanje praznika Roš ašana nastavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je svečanom večerom na kojoj je, uz molitvu rabina, služena simbolična hrana koja se zasniva na talmudskom učenju i ukazuje na želje za uspeh u godini koja predstoji.

Na trpezi je obavezno slatka hrana, kako bi godina bila slatka i hrana koja simbolizuje izobilje i želje svakog Jevrejina da bude upisan u Knjigu života.

Praznikom Roš ašana, koji se slavi 48 sati uz naizmenične molitve, za Jevreje počinju dani premišljanja i pokajanja, jer se smatra da Bog nije taj koji može razrešiti greha, već to može učiniti samo svaki pojedinac iskrenim pokajanjem.

Jevreji imaju deset dana da premišljaju o počinjenim grehovima i pripreme se da zatraže oprost od onih o koje su se ogrešili.

Deset dana posle praznika Roš ašana Jevreji obeležavaju Jom Kipur, koji je praznik preispitivanja i pokajanja, a oba praznika po suštini i atmosferi obeležavanja spadaju u najozbiljnije svetkovine.

Prema zvaničnom Gregorijanskom kalendaru, Jom Kipur će biti obeležen 28. septembra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počela 5770 jevrejska Nova godina

Izvor: RTS, 19.Sep.2009

Jevreji koji vreme računaju po lunarnom kalendaru danas slave Novu godinu ili praznik Roš Hašana, što se prevodi kao Glava godine. Osnovna molitva na praznik Roš Hašana je: Upiši nas u knjigu života. ..Danas Jevreji slave svoju 5770. Novu godinu - Roš Hašana. Godišnji ciklus praznovanja jevrejskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.