Nova godina, ipak, bez snega

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina, ipak, bez snega

Do polovine januara očekuje nas uglavnom suvo i relativno toplo vreme, a sneg će se zadržati samo na planinama

Građani Srbije, sa izuzetkom posetilaca zimskih turističkih centara i žitelja planinskih predela, novu 2007. godinu dočekaće bez snega, sa temperaturama koje će biti iznad proseka za ovo doba godine, kažu meteorolozi. Sve do kraja nedelje biće suvo i uglavnom sunčano vreme, a živa na termometru neće se spustiti ispod nule ni u novogodišnjoj noći. Tek drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i trećeg dana januara očekuju se padavine i to kiša i susnežica, a "privilegiju" da im pada sneg imaće jedino građani Srbije koji predstojeće praznike provedu na planinama višim od hiljadu metara. "Sudeći po dugoročnoj prognozi, do polovine januara ne očekuju se jača zahlađenja, a u naredne dve-tri nedelje temperatura će uglavnom biti iznad proseka za ovo doba godine. Osim drugog dana januara, padavine se očekuju i oko Božića, ali će biti kratkotrajne, odnosno neće potrajati duže od dan ili dva, pa izuzev u višim planinskim predelima ne treba očekivati formiranje novog snežnog pokrivača. Inače, dugoročne prognoze koje su za naš region, uz pomoć savremenih metoda, dali ugledni svetski centri kažu da nas u januaru očekuje nešto toplije, a u februaru i martu nešto hladnije vreme, u odnosu na višegodišnje proseke, dok će količina padavina biti uobičajena za taj period", ističe Branko Sparavalo, meteorolog iz agencije "Meteos".

Tako će, ukoliko se prognoze ostvare, i ove zime biti "preslikana" situacija iz ranijih godina – da decembar i januar budu prilično topli i s malo snega, a da onda zima svoje pravo lice pokaže tek u februaru i martu. Ipak, stručnjaci ističu da su prognoze na tako dug period orijentacione, odnosno da su još u eksperimentalnoj fazi. Najpoznatiji svetski centri koji se, pored ostalog, bave i dugoročnom prognozom vremena su Nacionalni centar za atmosferska istraživanja iz SAD, Evropski centar za srednjoročnu prognozu, Britanska kraljevska nacionalna služba za meteorologiju i centar IRI sa Kolumbija univerziteta u SAD.

Meteorolozi kažu da je i pored ovih prognoza, koje nam najavljuju prosečnu zimu, ipak evidentno da se klima menja, odnosno da se i na osnovu prosečnih temperatura može uočiti tendencija globalnog zagrevanja. Zato i region u kojem se nalazi Srbija sve više gubi odlike kontinentalne klime, pa je i jesen 2006. u našoj zemlji bila jedna od toplijih i sušnijih. U tom periodu zabeleženo je duplo manje padavina u odnosu na višegodišnje proseke, a slično je počela i zima. Ipak, zahvaljujući nikoljdanskom snegu belog pokrivača još ima na našim planinama. Juče ga je, sudeći po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviše bilo na Zlatiboru – 30 santimetara, na Kopaoniku je izmereno 18, Crnom vrhu takođe 18, a na planinama u okolini Sjenice ima ga od pet do 15 santimetara. Mada se nove padavine do kraja 2006. ne očekuju, ovaj sneg, kažu meteorolozi, ipak se neće otopiti, pa će ljubitelji snega bar tamo imati priliku da uživaju u zimskim čarolijama, odnosno da se tokom praznika oprobaju u sankanju, skijanju i drugim "vratolomnim" sportovima.

J. Gajić

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.