Nova donacija za Sigurnu kuću

Izvor: B92, 04.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova donacija za Sigurnu kuću

Stanojevićeva i Matić u Sigurnoj kući (B92, arhiva)

Beograd -- Direktor RTV B92 Veran Matić i predsednik hrvatske kompanije "Pevec" Zdravko Pevec potpisali su ugovor o dugoročnoj donaciji za Sigurnu kuću u Beogradu.

Kompanija "Pevec" navodi da je, u želji da skrene pažnju na problem nasilja u porodici i pomogne žrtvama, odlučila da Sigurnoj kući donira hranu, sredstva za ličnu higijenu, belu tehniku i nameštaj. "Pevec grupa" planira da na proleće napravi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << park i uredi baštu Sigurne kuće kako bi se poboljšao kvalitet života dece i žena koji u kući žive.

"Dužnost svakog pojedinca i kompanije je da pomogne najugroženijim članovima našeg društva, a deca i žene žrtve nasilja svakako to jesu", rekao je Pevec.

"Zbog toga se naša kompanija odlučila da pomogne Sigurnoj kući i da ovom donacijom potvrdi da je društveno odgovorno poslovanje jedna od vrednosti za koje se zalažemo", rekao je on.

"Pozivam i sve ostale kompanije da se uključe u programe i akcije koji doprinose građenju zdravijeg i sigurnijeg okruženja za sve građane", naveo je on.

Sigurna kuća je mesto na kom žrtve porodičnog nasilja dobijaju besplatan smeštaj i hranu. Tim stručnjaka radi na osamostaljivanju i osnaživanju žrtava.

Korisnice se obrazuju, stručno osposobljavaju, nastavljaju školovanje i skoro uvek zapošljavaju. Od 2000. godine 2.400 žena i dece prošlo je kroz Sigurnu kuću.

Fond B92 inicirao je izgradnju mreža sigurnih kuća i kroz medijsku kampanju doprineo podizanju svesti javnosti o problemu nasilja u porodici i omogućio da se kroz različite donacije obezbedi funkcionisanje sigurnih kuća, kaže Veran Matić.

"Pomoć koja se sada pruža sigurnim kućama je sporadična, nesinhronizovana i nedovoljna da bi se održao potreban standard i pokrile potrebe onih koji pomoć očekuju", rekla je Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.

"Tu se pored žena misli i na decu, kojima sve potrebe koje podrazumeva njihov uzrast moraju da budu zadovoljene", kaže ona.

"Iz svih navedenih razloga obraćamo se svima koji imaju mogućnosti, volje i razumevanja da pomognu ovoj kategoriji žena i dece, koja je vrlo ugrožena, a još uvek nedovoljno prepoznatljiva na listi društvenih prioriteta", rekla je ona.

Prema istraživanju Viktimološkog društva, svaka treća žena doživi fizički napad od nekog člana porodice. U 27 odsto slučajeva radi se o ponovljenom fizičkom nasilju nad ženom.

U porodicama u kojima jedan od bračnih partnera trpi nasilje, nasilju su često izložena i deca. U 50-70 odsto domaćinstava sa decom u kojima je prisutno porodično nasilje, deca su takođe zlostavljana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.