Nova „depeša” Ministarstva prosvete

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova „depeša” Ministarstva prosvete

Nastavnička veća i direktori škola samostalno će donositi odluke da li će fizičko vaspitanje u trećem i četvrtom razredu predavati učitelji ili diplomirani difovci

Kragujevac – Posle protesta profesora fizičke kulture u Kragujevcu, koji su tokom letnjeg raspusta ostali neraspoređeni ili im je umanjen fond časova, Ministarstvo prosvete donekle je promenilo stav, pa će o statusu nastavnika fizičkog ubuduće odlučivati ne republički organi, već same škole, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastavnička veća i direktori. Prema prethodnoj preporuci ministarstva, nastavu fizičkog u trećem i četvrtom razredu osnovne škole trebalo je prepustiti učiteljima i učiteljicama, dok su diplomirani difovci „prebačeni“ u nastavu od petog do osmog razreda.

Zbog ovakve odluke, između 25 i 30 profesora fizičke kulture, u 22 osnovne škole na teritoriji grada, ostalo je bez punog fonda časova, a nekima preti i otkaz. U sličnoj situaciji našli su se i profesori likovne i muzičke kulture, ali je njih manje.

– Ušli smo u protest jer je odluka da više ne predajemo u trećem i četvrtom razredu doneta tokom letnjeg raspusta, kada smo svi bili na odmoru. Ali nije ovde reč samo o gubitku posla, manjim platama, nego i o potrebi đaka da se pravilno razvijaju. Podsećam na istraživanja koja su pokazala da više od milion dece u Srbiji, uzrasta od sedam do 19 godina, neaktivno provodi svoje slobodno vreme. Zato se mi zalažemo da fizičko vaspitanje bude obavezno od prvog razreda, kao i da taj predmet drže profesori fizičke kulture, a ne učitelji – navodi za naš list Dragan Đorđević, diplomirani nastavnik fizičkog u školi „Dragiša Luković Španac“.

I dok nastavnici fizičkog u Kragujevcu, okupljeni oko Udruženja pedagoga fizičke kulture, smatraju da je reč o „neozbiljnim potezima“ kojima se ne ugrožavaju samo radna i socijalna prava prosvetnih radnika, već i zdravlje dece, dotle u Školskoj upravi Kragujevca naglašavaju da je racionalizacija u prosveti neminovna, iako su, kako kažu, svesni da je reč o „bolnom procesu“.

Prema rečima načelnika Radojka Damjanovića, u kragujevačkim osnovnim i srednjim školama trenutno radi više od 200 profesora koji nemaju dovoljan fond časova i koji bi zbog toga mogli da budu proglašeni tehnološkim viškom.

– Višak u školama je daleko veći od potreba. U ovom času bez punog fonda časova je 225 profesora, a do sada smo uspeli da rasporedimo samo njih 28. Najugroženiji su profesori srpskog i engleskog, a slična situacija je i sa profesorima fizičke kulture. Kad su oni u pitanju, Ministarstvo prosvete je zauzelo stav da o njihovom statusu treba da odlučuje kolektiv i uprava svake škole pojedinačno – kaže Damjanović u izjavi za „Politiku“, navodeći da „država nema novca da za isti predmet plaća i profesora i učitelja“, te da se racionalizacija u prosveti sprovodi „kako zbog organizacionih, tako i zbog finansijskih razloga“.

Nastavnici fizičkog u Kragujevcu obratili su se gradskoj upravi za pomoć, a Udruženje pedagoga fizičke kulture uputilo je zahtev za hitan prijem kod ministra prosvete Žarka Obradovića. Prva prilika da se objasne sa svojim poslodavcem pružiće im se već danas, budući da ministar Obradović dolazi u Kragujevac, gde će posetiti Osnovnu školu „Milutin i Draginja Todorović“.

B. Kartalović

objavljeno: 01.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.