Nova Kinoteka u Godini filma

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Kinoteka u "Godini filma"

Beograd -- Nova zgrada Jugoslovenske kinoteke biće otvorena 6. juna, što će označiti "Godinu filma u Srbiji" najavljeno je iz Ministarstva kulture.

Ove godine obeležava se stogodišnjica od snimanja prvog srpskog filma.

Planovi i ideje za godinu posvećenu domaćoj kinematografiji ostali su, međutim, u senci ostavke glumca Predraga Mikija Manojlovića na mesto predsednika upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Grupna fotografija istaknutih ličnosti domaćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filma označila je i početak velikih radova u domaćoj kinematografiji u godini koju je ministarstvo kulture proglasilo Godinom filma u Srbiji.

Ministar kulture Nebojša Bradić očekuje da će ove godine konačno biti donesen i Zakon o kinematografiji.

"Mi želimo da Zakon o kinematografiji u ’Godini filma’ bude donesen, međunarodna promocija srpskog filma uz podršku i razvoj bioskopske mereže, transformacija filmskih manifestacija", objašnjava ministar.

Oni koji filmove stvaraju na prvo mesto stavili su ono što godinama čekaju - Zakon o kinematografiji.

Članovi radne grupe zadužene za izradu predloga zakona, iz čijeg sastava je izašao Miki Manojlović, njegovu ostavku vide kao lični ali i razumljiv čin.

Tvrde da neće odustati iako uprkos naporima nailaze na prepreke koje postavlju ljudi, a ne sistem. Zato i zakon koji po evropskim merilima treba da reguliše domaću filmsku industriju još uvek nije odmakao od javne rasprave.

"Uzmite činjenicu da nema baš mnogo stvari u ovoj zemlji koje vrede u svetskim razmerama. Ja neću da kažem da smo mi velesila kinematografska ali ipak postoje mnogi filmovi i autori koji su svetski poznati. Na kraju, naši filmovi učestvuju na festivalima i pobeđuju. To je jedna od stvari koju ova zemlja ima i stvarno je meni neshvatljivo da prosto ne želi da donese zakon koji će sve to da reguliše", kaže reditelj Goran Marković.

"Ja i ovaj odbor od uvaženih ljudi smatram da ne treba da bude samo ceremonijlani nego da zaista u Godini srpskog filma odredimo prioritete. Jedan od najvažnijih je zakon. Računam, videćemo na sastanku da kažemo ne samo proslava Kinoteke, samo ovo ili ono, nego pre svega zakon koji je alfa i omega svega", kaže redtelj Goran Paskaljević.

Svi članovi Odbora, sastavljenog od istaknutih stvaralaca, u kom je ipak samo jedan žena i nijedan pripadnik mlađe filmske generacije, slažu se da pravila nisu postavljena u industriji koja, iako je ostala bez bioskopske mreže i velikih budžeta za snimanje - ima veliki potencijal.

"Nevolja je što je kao i mnoge druge stvari kod nas, to je više želja posvećenih, a kad dođe do tog momenta kada to može da postane zakonitost nekim čudom volšebnim to nestane, to se rasporši. Ideja tog opstanka ona mora da ide kroz državu i zato ovaj skup čini mi se ugledom svojim može da doprinese tome da na kraju dobijemo zakon o kinematografiji", kaže reditelj Emir Kusturica.

Centralni događaj koji će obeležiti zavničan početak Godine filma u Srbiji najavljen je za 6. jun kada će biti otvorena nova zgrada Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.