Nov odnos Srbije prema dijaspori

Izvor: Politika, Beta, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov odnos Srbije prema dijaspori

Država je više puta do sada izneverila ljude iz rasejanja, a naš zadatak je da vam dokažemo da se Srbija menja nabolje, rekao je ministar Srđan Srećković na otvaranju „Vidovdanskih dana dijaspore”

Kada bude usvojen prvi zakon o dijaspori jasno i precizno će biti definisan odnos prema našim ljudima u rasejanju. Time će Srbija krenuti u suštinsku promenu politike prema dijaspori, izjavio je Srđan Srećković, ministar za dijasporu, na otvaranju tradicionalne manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Vidovdanski dani dijaspore”, koja je juče otvorena u beogradskom „Sava centru”. Tema ovogodišnje manifestacije „Vidovdanski dani dijaspore i Srba iz regiona” je Platforma za izradu nacionalne strategije razvoja odnosa matice i dijaspore i Srba u regionu o kojoj je otvorena javna rasprava. Nacionalna strategija će proisteći iz zakona o dijaspori i Srbima u regionu i treba da odredi ulogu države prema Srbima u rasejanju i regionu, ali i njihovu ulogu prema republici.

– Država je više puta do sada izneverila ljude iz rasejanja, a naš zadatak je da vam dokažemo da se Srbija menja nabolje. Uveravam vas da država Srbija i njen državni vrh, do sada, nisu pridavali ovoliki značaj pitanjima dijaspore i Srba u regionu i nikad se nisu ovako temeljno bavili ovom problematikom – istakao je Srećković.

On je naglasio da je neophodno razvijanje partnerskih odnosa matice i Srba iz dijaspore, kao i da će izgubljeno poverenje dijaspore Srbija vraćati dugoročnim i strpljivim radom, korak po korak. Srećković je istakao da će već sledeće godine, kako zakon predviđa, Vidovdan biti zvanično obeležavan kao dan dijaspore. Ministar je podsetio da naša dijaspora broji više od tri miliona ljudi što predstavlja ogroman ljudski, politički i ekonomski potencijal Srbije

„Svake godine oko pet milijardi dolara stiže u Srbiju po osnovu vaših deviznih doznaka, što čini oko 14 odsto bruto društvenog proizvoda ove zemlje”, rekao je Srećković.

Dijaspora je u Srbiju od demokratskih promena investirala oko 500 miliona dolara u mala i srednja preduzeća u Srbiji. Noseća institucija nove politike, po rečima Srećkovića, biće skupština dijaspore i Srba u regionu, a u njenom radu će učestvovati premijer, resorni ministri, predstavnici Crkve, Privredne komore i javnog servisa. Na čelu saveta za odnose sa Srbima u regionu biće predsednik Srbije.

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske je podsetio da Republika Srpska sa Srbijom ima potpisan ugovor o specijalnim paralelnim vezama, istakavši da je RS prostor koji je uređen u svakom pogledu i koji je pogodan za investiranje.

Dodik je pozvao dijasporu da pomogne u vraćanju dostojanstva srpskom narodu i razbijanju „stereotipa o krivici” tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

„Pomozite nam da skinemo stereotip o krivici sa našeg naroda. Nismo protiv procesuiranja onih koji su se ogrešili o zakon i počinili ratne zločine, ali tražimo da odgovaraju i oni koji su odgovorni za stradanje 29.000 Srba”, istakao je Dodik.

Božidar Đelić, potpredsednik vlade i ministar za nauku rekao je da će se Srbija najbolje boriti za srpstvo i nacionalne interese kao punopravna članica Evropske unije.

– Srbija će zahvaljujući sredstvima iz budžeta i međunarodnih finansijskih organizacija u naredne četiri godine realizovati projekte kojima će se u zemlju vratiti 400 naučnika – kazao je Đelić.

Žarko Obradović, ministar prosvete je rekao da je organizovanje nastave na srpskom jeziku u zemljama Evrope i šire jedan od strateških ciljeva Srbije i ministarstva na čijem je čelu. On je naveo da trenutno 3.700 đaka uči srpski jezik u pet zemalja Evrope i da Ministarstvo čini napore da se broj država u kojima će biti organizovana dopunska nastava srpskog jezika proširi. Govoreći o simbolici Vidovdana, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je istakao da kroz Vidovdan spoznajemo sebe, svoje istorijsko i nacionalno opredeljenje, svoj kod. Bogoljub Šijaković, ministar vera je rekao da ga raduje što je država uvidela da odnos matice i dijaspore treba staviti i u zakonske okvire.

N. Kovačević

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.