Nizom manifestacija sutra se obeležava 160 godina rođenja Nikole Tesle

Izvor: Blic, 10.Jul.2016, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizom manifestacija sutra se obeležava 160 godina rođenja Nikole Tesle

Nizom aktivnosti sutra će biti obeleženo 160 godina rođenja naučnika Nikole Tesle, a biće otkriven i spomenik tom naučniku u Karađorđevom parku u Beogradu.

Spomenik Nikoli Tesli na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije otkriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Osim spomenika, na Kalemegdanu će biti predstavljena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara.

Replika koristi najsavremeniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tehnologiju i može raditi u više režima, "a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa".

Na Kalemegdanu će biti održana i edukativno-zabavna igra "Tesla soba" koju organizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), a u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba "Doživi Teslu" sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

U toku dana, u sportsko-rekreativnom centru "Pionirski grad" na Košutnjaku biće organizovana manifestacija "Tesla dan". Takođe, u Srbiji se na Teslin rođendan obeležava i Dan nauke u okviru kog su organizovane različite radionice, izložbe, ulični eksperimenti i druge manifestacije, kojima se populariše nauka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I bi svetlost!

Izvor: Mondo, 10.Jul.2016

Nizom manifestacija i naučnih skupova, danas proslavljamo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih naučnika.

Nastavak na Mondo...

Danas 160. rođendan Nikole Tesle, niz manifestacija širom Srbije

Izvor: Radio 021, 10.Jul.2016

Nizom manifestacija u Srbiji će danas biti obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a u Beogradu će biti otkriven spomenik velikom naučniku...Spomenik će biti postavljen na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, a otkriće ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić...Povodom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.