Nisu stigle cisterne

Izvor: Blic, 23.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu stigle cisterne

ČAČAK, ARILJE - Iako je Ministarstvo odbrane obećalo opštinama gde su već deset dana na snazi restrikcije vode da će poslati više cisterni sa vodom za piće, do juče kasno posle podne cisterne se nisu pojavile ni u jednoj varoši. Vodosnadbevanje Čačana je još više pogoršano jer je sa Rzava stizalo 50 litara vode manje nego prethodnog dana.

Bez vode su stanovnici naselja Ljubić, Jezdina i Loznica, a do stanova na višim spratovima u gradu, voda stiže jedino noću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Predrag Tanasijević iz Pigove ulice u centru Čačka kaže da u soliteru u kome stanuje voda dolazi tek do trećeg - četvrtog sprata. Stanari ostalih pedesetak stanova se snalaze tako što vodu uzimaju iz cisterni ili je skupljaju u toku noći.

- Do mog stana na sedmom spratu voda stiže uglavnom noću. Tada nastaje pravo mobilno stanje, skupljamo vodu u posude i kupamo se jer je to jedini period kada je pritisak dobar da se može koristiti bojler - kaže Tanasijević.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo je saglasnost da se na reci Rzav smanji biološki minimum protoka vode za 100 litara u sekundi, kako bi se ublažile nestašice vode za piće u pet opština zapadne Srbije.

- Međutim, problem sa vodosnadbevanjem će trajno biti rešen tek izgradnjom brane Svračkovo - kaže gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević.

Prema rečima Moma Plazinčića predsednika SO Arilje, oko 1.000 građana ove varoši potpisalo je peticiju u kojoj traže da se preispita opravdanost izgradnje velikih vodosistema, konkretno akumulacije Svračkovo. U Arilju tvrde da ih niko nije informisao o tome da li će i koliko vode ostajati u rečnom koritu, šta će biti sa biljnim i životinjskim svetom u Rzavu, a kao posebno pitanje nameće se razmišljanje zašto jedna od najčistijih reka u Srbiji mora da se žrtvuje kada postoje druga rešenje.

- Zalažemo se da se aktiviraju svi lokalni vodosistemi koji su ugašeni kad je u rad pušten vodozahvat Ševelj na Rzavu. Da se aktiviraju stari reni bunari i iskopaju novi -objasnio je Plazinčić.

Restrikcije i u Novoj Varoši

Zbog dugotrajne suše koja je utanjila izdašnost gradskih izvorišta, u Novoj Varoši su uvedene svakodnevne restrikcije u vodosnadbevanju. Najviše su pogođeni potrošači u višim gradskim zonama u kojima su slavine često suve i duže od zvaničnog isključnja vode, u vremenu od 22 do pet sati izutra.

- Ukoliko se u skorije vreme ne popravi dotok u vrelima na padinama Zlatara, bićemo prinuđeni da pooštrimo režim isporuke vode. Krajnja varijanta je uvođenje nepopularnih dnevnih restrikcija u isporuci vode - kaže Ljubiša Nedović, direktor Komunalnog preduzeća. Ž. D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.