Niško odmaralište uželelo se dece

Izvor: Politika, 28.Okt.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško odmaralište uželelo se dece

Despot Despotović podneo ostavku pod pritiskom, imenovan novi rukovodilac, ali nijedan problem nije rešen, pa se priprema i njegova smena

Niš – Ustanova za rekreaciju dece i organizovanje škole u prirodi u Divljani kod Bele Palanke ponovo je u žiži javnosti. Poznato odmaralište ne radi, dugovanja se mere milionima dinara, a zaposlenima mesecima kasni isplata zarada. Sve što se poslednjih dana događa potvrđuje da su za godinu dana napravljeni i pravo vrzino kolo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i velika „politička igranka“ u Nišu.

Zbog administrativnih teškoća sa javnim nabavkama, ustanova tokom cele prošle školske godine nije uspela da organizuje boravak dece u Divljani. Objašnjenje je prosto: najveći broj, preko devedeset odsto škola u Nišu, nema stručne kadrove koji bi mogli da sprovedu propisani postupak.

U takvoj situaciji predlagalo se da ustanova u Divljani, ali i sve niške škole budu izuzete od raspisivanja javnih nabavki kada je rekreativna i nastava u prirodi u pitanju. Izuzimanja od zakonskih obaveza, međutim, nije bilo, niti je bilo ko pokušavao da pronađe rešenje.

Pojedini niški funkcioneri, najviše iz prvog reda oko gradonačelnika, bavili su se samo time kako da što pre smene direktora ustanove Despota Despotovića, koga su dve godine ranije baš oni imenovali na tu dužnost. Javno su nudili „svoje ljude“ za to direktorsko mesto, govoreći da bi sa novim rukovodiocem sve bilo bolje i da bi ustanova uspešno poslovala.

U martu ove godineDespotović je podneo ostavku. Nakon toga bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja da Skupština grada imenuje novog rukovodioca, da bi konačno, u junu, iako je bilo mnogo protivnika za novog direktora postavljen Nebojša Stojanović, mladi diplomirani ekonomista koji nije imao radno iskustvo na rukovodećem mestu.

Stojanović je imenovan kao kadar SNS-a. Međutim, ispostavilo se da su tom prilikom naprednjacibili podeljeni: druga struja je bila nezadovoljna, jer nije prošao Dragan Topisirović, nekadašnji direktor u ovoj ustanovi.

Došla je i nova školska godina, ali dece iz niških škola u Divljani i dalje nema. U poslednjih petnaestak dana održan je protest zaposlenih, koji tvrde da im kasni isplata čak 14 mesečnih zarada. Nešto kasnije radnici ustanove zatražili su smenu novog direktora, a odmah potom problem je ponovo dignut na politički nivo.

Dok se u Nišu javno govori da poverenik SNS-a u Nišudr Milan Stanojković, sa gradskim većnicima koji ga podržavaju, nije za to da se posle samo nekoliko meseci smeni Nebojša Stojanović, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković izjavljuje da postoje dva rešenja za Divljanu. On smatra da treba smeniti i Stojanovića i postaviti nekoga sa iskustvom ili što pre privatizovati ustanovu.

U celoj zbrci najveći štetu trpi ustanova i zaposleni u njoj, ali i deca i roditelji niških osnovnih škola. Pošto Divljana ne radi, uz mnogo veće troškove škola u prirodi za niške đake organizujese na Zlatiboru, Goču, Kopaoniku i Sokobanji.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.