Niški dani Lazara Krstića

Izvor: RTS, 15.Avg.2013, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški dani Lazara Krstića

Novi ministar finansija Lazar Krstić odrastao je u Nišu, gde je i završio gimnaziju kao đak generacije. Univerzitet Jejl završio je 2007. godine. Direktorka gimnazije "Bora Stanković" Ljiljana Zlatanović kaže da je Krstić umeo da odabere oblast svog interesovanja i da u tome bude najbolji.

Lazar Krstić, novi ministar finansija, u Nišu je završio osnovnu i srednju školu. Bio je đak generacije u gimnaziji "Bora Stanković", posle čega se upisao na američki univerzitet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jejl i postao američki stipendista.

Krstić je bio je đak generacije koja je gimnaziju upisala u jesen 1999. godine, a bio je i učesnik domaćih i međunaradnih takmičenja iz matematike sa kojih je doneo brojne nagrade.

Maturski rad branio je iz matematike, a nosilac je i olimpijskog odličija u toj oblasti. Na prestižnom američkom univerziteteu Jejl diplomirao je 2007. godine. 

Direktorka gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Ljiljana Zlatanović za svog bivšeg učenika kaže da je umeo da odabere oblast svog interesovanja i da u tome bude najbolji i najuspešniji.

"To je lepa osobina i nadam se da će mu koristiti na novom poslu", kaže Zlatanović.

Profesor engleskog Milan Stojanović priseća se 2001. godine kada je sa troje srednjoškolaca, među kojima je bio i Lazar Krstić, boravio u Ohaju. Bio je to prvi Krstićev susret sa SAD.

"Lazareva reakcija je bila da je matematika koja se tamo izučava na nekom osnovnoškolskom nivou i da on tamo gubi vreme. Međutim, kada je posle nekoliko dana prebačen na napredniji kurs, njegova reakcija je bila  - ovo može da bude interesantno", kaže Stojanović.

Pošto je upisao Jejl i dobio američku stipendiju, Ministarstvo nauke Lazaru je ukinulo našu stipendiju. Podršku i veru da istraje dao mu je "Centar Mense za talentovane i darovite - Nikola Tesla", čiji je bio član.

Osnivač "Mense" Ranko Rajović ističe da za naše studente, koji poput Lazara odlaze na jake i prestižne fakultete, bitno da ostvaruju kontakte sa ljudima sa kojima će sutradan sarađivati.

"Moramo da znamo da su ti ljudi važni i zbog znanja koje poseduju, ali i zbog svih tih kontakata", kaže Rajović.

Na predlog niške gimnazije, Lazar Krstić je, kao jedan od zaslužnih, među prvima dobio novi biometrijski pasoš.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.