Niški aerodrom bez aviona

Izvor: Politika, 05.Nov.2013, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški aerodrom bez aviona

Od početka primene zimskog reda letenja ukinute sve linije „Montenegro erlajnza” sa Aerodroma „Konstantin Veliki” i veza Niša sa Evropom

Niš – Sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu više nema redovnog avio-saobraćaja. Od poslednjih dana oktobra i početka primene novog zimskog reda letenja ukinute su sve dosadašnje linije na kojima je poslednjih nekoliko godina bilo letova koje je iz Niša, preko Podgorice do nekoliko evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradova organizovala crnogorska nacionalna avio-kompanija „Montenegro erlajnz“. Istekao je ugovor koji su još 2009. godine potpisali rukovodstvo grada Niša i kompanija iz Crne Gore, a koji je u međuvremenu obnavljan svake godine, a novi nije potpisan. Suočen sa velikim finansijskim problemima, grad Niš više nije u mogućnosti da subvencioniše letove, kao što je to do sada činio.

Poslednji let bio je prošle subote kada je avion „Montenegro erlajnza“ doleteo u Niš i vratio se u Podgoricu, rekao nam je direktor niškog aerodroma Dragan Bugarinović.

Pre toga Niš je bio povezan avio-vezama sa Rimom, Bečom, Frankfurtom, Londonom, Parizom i Moskvom. Avioni su polazili iz Niša u ranim jutarnjim satima, sletali u Podgoricu i posle kraće pauze nastavljali dalje. Putnici su uglavnom bili građani Srbije, koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope i strani državljani zaposleni u novootvorenim fabrikama u ovom regionu.

Tokom letnje sezone avioni iz Niša bili su dobro popunjeni. Ali, van tog perioda bilo je mnogo manje putnika, što je u uticalo na odluku rukovodstva Niša da se ugovor ne produži.

– Sada, kada nema redovnih letova postoji samo kargo saobraćaj i sleti poneki privatni ili sportski avion, kojima pružamo usluge. Ipak, nadamo se, pošto se vode pregovori sa novom srpskom avio-kompanijom, da će redovnog saobraćaja uskoro ponovo biti – rekao nam je direktor niške vazdušne luke Dragan Bugarinović.

Kako kažu, nadaju se da će pred novogodišnje i božićne praznike, kako prethodnih godina, lou kost kompanije ponuditi povremene ili sezonske letove tokom zime. I, svakako, da se vidi šta se planira u „Er Srbiji“, kakvu će odluku doneti nova kompanija i da li će se ona razlikovati od dosadašnjeg stava, sada već bivšeg JAT-a prema niškom aerodromu.

Toma Todorović

objavljeno: 04.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.