Niš, prva javna rasprava o programskim sadržajima RTS-a

Izvor: RTS, 08.Okt.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš, prva javna rasprava o programskim sadržajima RTS-a

U Nišu je održana prva javna rasprava sa ciljem da se programski sadržaji RTS-a unaprede i usklade sa potrebama i očekivanjima građana Srbije.
Programski odbor Javnog medijskog servisa Srbije uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, organizuje ove godine javne rasprave o programskim sadržajima Radio-televizije Srbije, njihovom kvalitetu i relevantnosti za građane i mogućnostima za njihovo unapređenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Građani su na javnoj raspravi tražili veću zastupljenost regiona, omladinskih tema i nacionalnih manjina na programu RTS-a. Programski odbor debatu je organizovao kako bi urednici javnog servisa čuli mišljenja građana.
Dragoljub Kojčić, predsednik Programskog odbora, kaže da je RTS za srpsko društvo, demokratiju, nacionalnu samosvest i kulturnu svest nezamenjiva institucija. 
Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević rekao je da će promena u programu biti, ali ne suštinskih.
"Ako imate takvu gledanost nema razloga za dramatičnom promenom programske šeme. Očigledno je da gledaoci podržavaju tu šemu", smatra Bujošević.
Programski odbor RTS-a kao posrednik između građana i menadžmenta sve predloge i primedbe sa javnih rasprava preneće Upravnom odboru.
"Mi kao Programski odbor, uz podršku menadžmenta, uz podršku Upravnog odbora, uvek smo se borili da RTS treba da bude brana šundu i neprimerenim sadržajima koji devalviraju naše dostojanstvo i samopoštovanje i tako smo se svi našli na ovom poslu", kaže Dragoljub Kojčić, predsednik Programskog odbora RTS-a.
U svim zemljama gde postoji javni servis plaćanje pretplate nije dobrovoljno, već je to zakonska obaveza građana.
Dragan Bujošević napominje da Vlada mora da pronađe neko zakonsko rešenje za naplatu pretplate, jer je, kako ističe, njena obaveza da omogući stabilno funkcionisanje Javnog medijskog servisa.
Istraživanja pokazuju da je program RTS-a najgledaniji i najuticajniji. Međutim, stručnjaci smatraju da više mesta treba dati novim sadržajima, poput omladinskih emisija.
"Nema dovoljno debatnih emisija, nema dovoljno informativnih sadržaja o tome ša se događa u svetu, o našoj ekonomiji", kaže Jovanka Matić sa Instituta za društvene nauke.
Šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković kaže da jedino kroz stalni dijalog sa onima za koje se radi može da se zna šta je neophodno ponuditi.
Tokom javne rasprave čule su se i primedbe da bi RTS trebalo da više prostora da posveti temama iz unutrašnjosti zemlje, kao i problemima manjinskih zajednica.
Nakon Niša, javna rasprava biće održana u Subotici 15. oktobra i Beogradu 22. oktobra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.