Izvor: B92, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Žutica, toaleti i deponija

Niš -- Tek kada je broj obolelih od žutice premašio 500, pokrenuto je pitanje javnih toaleta, divljih deponija i nehigijenskih naselja.

Kako bi sprečila da prolaznici vrše nuždu na obali Nišave, jedna Nišlijka preduzela je drastične korake, odnosno odlučila je da ih fotografiše. Na nekoliko stotina metara od centra Niša, na obalu reke Nišave, izbacuju se đubre i šut, a mnogim prolaznicima obala služi kao javni toalet.

Jelena Đukanović-Blagojević, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanuje pored obale, već 14 godina podnosi prijave raznim inspekcijama. Pošto to nije dalo rezultate, po savetu komunalnog inspektora, fotografisala je počinioce.

"Meni je žao sto sam izigravala paparaca i to je možda bilo ponižavajuće, ali to je bila jedina moja odbrana, na šta se ljudi uopšte nisu obazirali, nastavljali su ono što su počeli, pravdali se time da oni jednostavno moraju negde to da urade", kaže ona.

Čak i tokom snimanja priloga B92 jedna žena krenula je da baci đubre na obalu, ali je odustala kada je videla kameru. Ostale komšije tvrde da ne bacaju đubre u reku. "Ko kako dolazi odozgo baca šut, otpadni materijal, kese, smeće i to u ogromnim količinama, čitav kamion", kaže ona.

Krizni štab za suzbijanje žutice tražio je od lokalne samouprave otvaranje više javnih toaleta i izgradnju vodovoda i kanalizacije u nehigijenskim naseljima. Takva naselja su konstantan izvor žutice, upozoravaju epidemiolozi.

U komunalnoj inspekciji kažu da nisu predviđene adekvatne sankcije za one koji bacaju đubre i vrše nuždu na javnim mestima i da fotografije počinioca i dokaze, ako postoje, treba predati policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.