Izvor: B92, 04.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Raste broj obolelih od žutice

Niš -- U Nišu je od 26. oktobra do jutros registrovan 181 pacijent sa kliničkom dijagnozom žutice tipa A.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Nišu Žarko Ranković je rekao da se broj obolelih veći u odnosu na ranije podatke jer Infektivna klinika zbrinjava i pacijente iz okolnih gradova. "Za poslednja 24 sata kroz ambulantu Infektivne klinike prošlo je 36 pacijenata kojima je klinički postavljena dijagnoza, a 11 ih je hospitalizovano i trenutno je na klinici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 obolelih", rekao je Ranković.

On je kazao da su na klinici oni pacijanti koji imaju izraženo žutilo, mnogo povraćaju ili nemaju mogućnosti za kućnu izolaciju, jer se, prema njegovim rečima, žutica tipa A pre svega leči u kućnim uslovima.

Epidemiolozi niškog instituta za javno zdravlje ranije su ocenili da će broj obolelih dnevno rasti za sedam do 10 novih pacijenata, a da bi broj trebalo da stagnira posle nekoliko dana.

U bolnci se zadržavaju pacijenti koji nemaju dobre higijenske uslove za život, dok se ostali puštaju na kućno lečenje.

Iako još nema preciznih infomracija o tome šta je izazivač epidemije, profesor Branislav Tiodorović kaže da obolelih ima iz svih društvenih slojeva.

"Imamo obelele među svim kategorijama stanovništva od onih koji su u socioekonomskoj potrebi do onih koji su u ekonomski boljem stanju, mada je njihov procenat manji. Ali moram reći da se čak i u najrazvijenijim zemljama javlja ovo oboljenje, što je dokaz da neko ko ima finansiskih sredstava ne znači da ima dobar nivo zdravstvene kulture", kaže Tiodorević.

Najveći broj obolelih od žutice je došao u direktan kontakt sa zaraženom osobom, pretpostavlja Tiodorović.

U niškim osnovnim i srednjim školama su uvedene pojačane sanitarne mere pa da dva puta dnevno čisti, peru se i dezinfikuju učionice i hodnici. Pod nadzorom su i restorani, kafići, objekati brze hrane i objekati za proizvodnju i preradu životnih namirnica, pa Tiodorović očekuje da će ove mere uticati da se smanji brojem obolelih.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Niša u petak je u gradu proglasio epidemiju žutice izazvane virusom hepatitisa A. Krizni štab Niša u petak je formirao operativni krizni štab sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i predstavnika zdravstvenih ustanova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.