Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Proglašena epidemija žutice

Niš -- Epidemija žutice, koju izaziva virus hepatitis A, proglašena je u Nišu jer su registrovane 94 obolele osobe.

U bolnici je zadržano 45 pacijenta, dok su ostali upućeni na ambulantno lečenje. Broj obolelih poslednjih dana je povećan, potvrđeno je u niškim medicinskim ustanovama. Na Infektivnoj klinici u Nišu nema više mesta za prijem obolelih od žutice. Pacijenti su iz različitih delova grada i uglavnom stanuju u dobrim higijenskim uslovima.

Epidemiolog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Instituta za zaštitu zdravlja u Nišu Bratislav Tiodorović rekao je da je žutica registrovana prošle nedelje u niškom naselju Nikola Tesla.

"Krenuo je novi epidemijski talas, što je i očekivano jer je epidemije žutice bilo i u skoro svim okolnim gradovima", rekao je Tiodorović.

Veći deo obolelih zadržan je na klinici iz socioekonomskih razloga, odnosno zbog nemogućnosti da se u stanu ili kući izoluju u posebnu sobu.

"Škole i vrtići će raditi normalno"

Sekretarka Skupštine grada Niša Nađa Marković rekla je večeras da će sve škole i obdaništa raditi normalno uprkos epidemiji žutice koja je danas proglašena u Nišu.

Krizni štab Niša večeras je formirao operativni krizni štab za suzbijanje epidemije žutice sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i predstavnika zdravstvenih ustanova.

Krizni štab je večeras doneo mere za suzbijanje epidemije žutice u gradu kojima je regulisano da zdravstevni radnici prijave svaki slučaj obolevanja od zaraznih bolesti, a sanitarna inspekcija da pojača kontrolu škola, obdaništa, restorana, kafića, objekata brze hrane i objekata za proizvodnju i preradu životnih namirnica.

On je rekao da je žutica lako virusno oboljenje i da su preduzete sve neophodne mere, ali da su potrebni pojačana kontrola sanitarne inspekcije i veće anagažovanje prosvetnih vlasti.

"Najosnovnija je lična i opšta higijena i povećan stepen higijene u školama, vrtićima, studentskim i đačkim domovima, naročito u restoranima, kafićima i objektima brze hrane", rekao je Todorović.

On je objasnio da osoba koja je zaražena i koja se nalazi u inkubaciji, koja je kod žutice od 15 do 50 dana, lako može preneti virus, posebno ako je u kontaktu s priborom za hranu ili hranom koja se termički ne obrađuje.

Proglašenje epidemije podrazumeva da će biti pojačan sanitarni nadzor u svim objektima gde se sprema hrana, školama, vrtićima i javnim ustanovama. Tu je neophodno postaviti sredstva za dezinfekciju ruku.

Načelnik Odeljenja sanitarne inspekcije Nišavskog okruga Radica Nikolić izjavila je večeras da su svi uzorci vode iz niškog centralnog vodovoda higijenski ispravni i da voda nije uzrok povećanog broja obolelih od žutice.

"Voda nije uzrok, a ovaj tip žutice je bolest prljavih ruku, kontaktnog je karaktera i najuspešnija preventiva je lična i opšta higijena", kazala je Nikolićeva, demantujući glasine da je uzrok epidemija voda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.