Izvor: B92, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Problemi sa strujom

Niš -- Električna energija se u pojedinim delovima Niša svakodnevno isključuje kako ne bi došlo do havarije na elektromreži.

U Elektrodistribuciji kažu da je to posledica neredovnog plaćanja računa. Nezadovoljstvo građana zbog restrikcija kulminiralo je pre nekoliko dana kada je jedan radnik Elektrodistribucije izboden nožem.

Radnik niške elektrodistribucije Nenad Petrović oporavlja se na hirurškom odeljenju Kliničkog centra u Nišu, nakon što su njega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njegovog kolegu napala dvojica mladića u naselju Brzi brod. Oni su bili revoltirani zbog toga što restrickije struje u tom naselju traju više od mesec dana.

Meštani Brzog broda osuđuju napad na radnike, ali su ogorčeni zbog svakodnevnog isključivanja jedne ili dve faze struje. Pojedina domaćinstva koja imaju samo jednu fazu, danima nisu imala struju jer Elektrodistribucija do danas nije slala svoje radnike u ovo naselje.

Preduzeće Jugoistok zatražilo je zaštitu od policije i grada kako bi njihovi radnici mogli da obavljaju posao.

"Obustavićemo sve aktivnosti u kojima su životi naših ljudi ugroženi, pre svega mislim na takve zone gde je i do sada dolazilo do fizičkih napada na naše radnike", kaže Aleksandar Janjić, direktor Elektrodistribucije Niš.

Gradonačelnik Smiljko Kostić jedino rešenje vidi u štednji električne energije: "SUP mora da poštuje zakon i ne može da izlazi iz okvira zakona bez obzira što neki drugi zakoni kažu da neka javna preduzeća imaju pravo nešto da rade. Tamo gde neko bude ugrožavao službena lica u radu, onda će SUP da pruži asistenciju".

U Elektrodistribuciji kažu da će, pošto nisu dobili zaštitu, njihovi radnici ubuduće danju odlaziti na teren i biće kao i do sada prepušteni sami sebi. U preduzeću Jugoistok objašnjavaju da zbog neredovnog plaćanja računa za struju i velikih dugovanja nije moguće u potpunosti rekonstruisati elektropostrojenja i time sprečiti havarije na mreži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.