Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolina nema iz čega da uči

Slepa devojčica iz Smederevske Palanke odličan je đak trećeg razreda iako tri godine ne dobija besplatne udžbenike. – Moja ćerka je diskriminisana, tvrdi Jugoslav Petković

Nikolina Petković (9), trećakinja OŠ „Heroj Ivan Muker” iz Smederevske Palanke, već treću godinu zaredom nema udžbenike iz kojih treba da uči. Iako država obezbeđuje svim đacima od prvog do četvrtog razreda osmoletke besplatne školske knjige, Nikolina je izuzetak, jer je slepa od rođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa su za nju potrebni specijalni udžbenici – koje tri godine niko od nadležnih nije nabavio.

Njen otac Jugoslav Petković pokazuje nam dokumenta u kojima jasno piše kojim se sve institucijama i organima obraćao u poslednje tri godine da bi ćerki obezbedio pravo na školovanje koje joj po zakonu pripada. Od škole, Ministarstva prosvete, opštine Smederevska Palanka, do Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i predsednika Republike Srbije. Oni čija je obaveza da Nikolini obezbede knjige najčešće nisu odgovorili, dok su drugi u odgovoru obavestili Jugoslava da se obrati opštini i školi.

– Nikolina je odličan đak i želi da uči, ali to joj je što je starija sve teže, jer je gradivo obimnije. Više ne znam kome da se obratim, jer smatram da je moja ćerka diskriminisana. Po zakonu i ustavu ima pravo na besplatne knjige, ali ona i dalje nema iz čega da stiče znanje – priča Jugoslav Petković.

Nikolina se suočava i sa drugim velikim problemom, navodi njen otac: njihov dom u Smederevskoj Palanci, u koji su se doselili iz izbegličkog kolektivnog centra gde su nekoliko godina boravili posle izgnanstva iz Đakovice 1999. godine, udaljen je više od dva kilometra od škole. Po zakonu – lokalna samouprava u obavezi je da obezbedi deci prevoz do škole, ali u Nikolininom slučaju to pravo nije ostvareno.

– Muka je dovesti je svaki dan u školu, jer automobil nemamo, pa pozajmljujem vozilo od prijatelja. I supruga i ja smo nezaposleni, ne možemo da plaćamo prevoz za nju. Nikolina ima pravo i na personalnog asistenta, jedna žena je radila sa njom nekoliko meseci, ali pošto je nisu plaćali, odustala je – kaže Jugoslav.

Posle dve i po godine bezuspešnog obraćanja nadležnima da reše problem, što su po zakonu u obavezi da urade, Petković kaže za naš list da će tražiti azil za svoju porodicu.

– Drugo rešenje ne vidim, jer niko od onih koji su morali da reaguju, to nije učinio, a vreme prolazi – ogorčen je Jugoslav.

Sa problemom slepe devojčice upoznati su i u školi koju Nikolina pohađa. Tvrde da su učinili sve što su mogli da prilagode uslove kako bi Nikolina kod njih boravila i učila.

– Problem je što mi ni kadrovski ni kao objekat nismo fizički pripremljeni za rad sa takvom decom. Maksimalno smo izašli u susret: bibliotekarka se obučila za rad sa Nikolinom i provodi sa njom vreme na nekim časovima. Nije na svim, jer želimo da se Nikolina osamostali. Učiteljica je prilagodila program iz pojedinih predmeta – poput likovnog i fizičkog, nastavnica engleskog radi sa devojčicom posebno pre i posle nastave... Nabavili smo sveske i bukvare za slepe da bi mogla da piše, učimo je da čita knjige za slepe... – nabraja Dragutin Đorđević, pomoćnik direktora OŠ „Heroj Ivan Muker”.

On kaže da je škola u kontaktu sa Savezom slepih i da su pokušali da obezbede knjige za Nikolinu, ali do sada nisu uspeli.

– Imamo obećanje da ćemo dobiti knjige iz „Sveta oko nas” i engleskog, a pokušali smo da nabavimo mašinu za pisanje na Brajevoj azbuci, ali nismo uspeli. Nikolina je veoma pametna, dolazi pre početka nastave i ostaje duže da bi nadoknadila ako je nešto propustila. Ali naša škola nije prilagođena njenim potrebama – ističe Đorđević.

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na naše pitanje zbog čega Nikolina nema knjige i kako će joj nadležni pomoći, ali iz prepiske koje nam je Petković dostavio vidimo da je resorno ministarstvo ceo slučaj „vratilo” školi i opštini kako bi ga oni rešili.

------------------------------------------------------

Milojičić: Obezbedićemo knjige i personalnog asistenta

Radoslav Milojičić Kena, predsednik SO Smederevska Palanka kaže za „Politiku” da Petkoviće pomažu davanjem socijalne pomoći.

– Uplaćujemo im novac kad god možemo. Nemamo mogućnost da im obezbedimo prevoz, ali više puta smo im ponudili da se dogovore sa Udruženjem „Puž” koje koristi kombi za razvoženje dece sa posebnim potrebama – objašnjava Milojičić.

Na drugoj strani, Jugoslav Petković objašnjava da ovakav dogovor – nije uspeo.

Predsednik opštine Smederevska Palanka kaže da je od „Politike” saznao da Nikolina nema knjige, ali ni ličnog asistenta. Kako objašnjava – prema poslednjim informacijama koje ima, sa devojčicom je radio personalni asistent.

– Naložio sam direktoru škole da nas obavesti šta je sve potrebno Nikolini – od personalnog asistenta do knjiga i rešićemo ceo taj problem – napomenuo je Milojičić za naš list.

Nadamo se da će tako i biti, jer Nikolina bez udžbenika, uprkos velikoj želji, teško da može da napreduje.

Dejana Ivanović

objavljeno: 10.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.