Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikola Tesla" čeka 3B kategoriju

Beograd -- Iz JP Aerodrom "Nikola Tesla" poručuju da nisu krivi zbog nemogućnosti aviona da sleću pri lošim vremenskim uslovima.

Putnici koji su planirali da otputuju sa beogradskog aerodroma u petak i subotu morali su da čekaju dva dana da se raziđe magla, jer Aerodrom "Nikola Tesla" još nije dobio atest za korišćenje opreme koja omogućuje sletanje i poletanje kada je loše vreme. Međutim, i Jat i Direkcija civilnog vazduhoplovstva tvrde suprotno.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zemaljskih poslova Jata Saša Vlaisavljević izjavio je da je nacionalni prevoznik mnogo uložio u obuku svojih pilota i da je krivica za odlaganje njihovih letova na Aerodromu "Nikola Tesla".

"Gotovo sve naše posade imaju kategoriju 3A, dakle - mogu da sleću na 200 metara horizontalne vidljivosti. Međutim, Aerodrom Beograd trenutno prima avione samo ako je vidljivost preko 550 metara, što je katastrofalno za avio-saobraćaj i takvi problemi ne postoje više nigde u Evropi", kaže on.

"Ako se ovako nastavi, pošto ne vidim kada će da se završi rekonstrukcija poletno-sletne staze, svaki četvrti-peti dan ove zime biće problema u avio-saobraćaju na beogradskom aerodromu", kazao je Vlaisavljević.

Međutim, direktor Delatnosti saobraćaja Aerodroma "Nikola Tesla" Dragan Nestorović rekao je da je to preduzeće ispunilo sve preduslove iz svoje nadležnosti za funkcionisanje "kategorije 3B", kako bi se saobraćaj mogao odvijati po svim vremenskim uslovima.

"Kategorija 3B predstavlja kompleksan sistem za koji je, pored poslova koji smo uradili mi na aerodromu, neophodna i implementacija softverskog sistema, što je u nadležnosti Agencije za kontrolu letenja, kao i primena određene procedure koju odobrava Direktorat za civilno vazduhoplovstvo. Podsećam da je predlog procedure za korišćenje kategorije 3B već poslat Direktoratu", kaže Nestorović.

Iz Direkcije civilnog vazduhoplovstva, međutim, poručuju da je magla pričinila štetu vazdušnom saobraćaju u Srbiji jer na aerodromu nisu izvršene potrebne pripreme.

U saopštenju se kaže da je to regulatorno i nadzorno telo za bezbednost civilnog avio-saobraćaja više puta upozoravalo odgovorne na aerodromu da pripreme nisu izvršene.

"Aerodrom Beograd je sada na nivou korišćenja prve kategorije (vidljivost preko 550 metara) jer je zbog nedovoljne organizovane pripreme rada Aerodroma u trećoj kategoriji (vidljivost preko 50 metara), izgubio i drugu kategoriju (vidljivost preko 350 metara)", navela je Direkcija.

Direkcija civilnog vazduhoplovstva navodi da beogradski aerodrom nije dostavio dokumentaciju kojom bi potvrdio da će korišćenje aerodroma u uslovima bez spoljne vidljivosti biti bezbedno, zbog čega Direkcija nije izdala odobrenje za upotrebu aerodroma u tim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.