Nikola Sarkozi: iz predsedničke fotelje u zatvorsku ćeliju?

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Sarkozi: iz predsedničke fotelje u zatvorsku ćeliju?

15.06.2012. -

Bivšem predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju preti sudsko gonjenje povodom nekoliko slučajeva odjednom. Mogu da ga proglase krivim za uzimanje milionskog mita za vojne ugovore i nazakonito sponzorisanje predizborne kampanje, što sve zajedno za Sarkozija može da se pretvori u kaznu do 5 godina zatvora. Sam on sve optužbe odbacuje. Međutim u petak 15. juna za Nikolu Sarkozija ističe predsednički imunitet.

Osnovni slučaj za koji će morati da odgovara biši >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predsednik jeste nezakonito finansiranje njegove predizborne kampanje od strane Lilijan Betankur. Pretpostavlja se da je 2007. godine naslednica kozmetičkog giganta Loeral i najbogatija žena Francuske naredila da se u Švajcarsku prebace vlika srestva za izbegavanje uplate poreza. Deo tih sredstava po verziji optužbe završio je na predizbornim računima Sarkozija. Drugi slučaj je takozvani Karačigejt. Sredinom 90-ih godina Francuska je isporučila Pakistanu podmornice Agosta i za to su pakistanski činovnici, prema tada ustaljenoj praksi, dobili procenat. Ipak nadalje je bio dat drugi, nezakoniti procenat, tvrdi optužba. Deo te premijer tobože je otišao na finansiranje predizborne kampanje tadašnjeg premijera Eduarda Baladura. Rukovodio je tom kampanjom Nikola Sarkozi, koji je tada radio kao ministar budžeta. Baladur je izgubio od Širaka, koji je posle dolaska na vlast zabranio praksu isplate procenata za vojne ugovore. Posle toga u Karačiju je od eksplozije poginulo 11 francuskih inženjera koji su radili na izgradnji tih istih podmornica. Tako SArkozi može da bude optužen ne samo za učešće u korupcionim shemama, već i u umešanost u ubistvo 11 francuskih građana. Šanse za to su velike, mada direktnih dokaza protiv Sarkozija optužba skoro da nema, ukazuje rukovodilac Centra za francuska istraživanja Evropskog instituta RAN Jurij Rubinski.

Relevantnih dokaza, kao ni u pogledu prvog slučaja, nema. Za sada se bivši predsednik poziva kao svedok, a ne kao optuženi. Ali ako nešto nađu, suđenja će biti.

Primer Širaka, koji je bio osuđen na dve godine, mnogo govori. Šef države je u vidokrugu pravde. I ako on gubi imunitet po završetku mandata, on je običan građanin. Što se tiče Sarkozija ovde neće biti pokušaja osvete ili da se spreči njegov povratak na političku arenu, mislim da će se ove optužbe razmatrati po suštini.

Širakov primer, koga je sud proglasio krivim za korupciju, nije sasvim korektan, ističu drugi eksperti. Ipak on je dobio uslovnu kaznu. Politička praksa u Francuskoj dokazuje: Sarkozi će verovatno uspeti da izbegne sudsko gonjenje, uverena je vodeći ekspert instituta za međunarodnu ekonomiju i donose Kira Zujeva.

Praksa takvih optužbi svodi se uglavnom na osudu. Teško da Sarkozi može da dobije neku kaznu zatvora, bez obzira na prilično ozbiljne optužbe. On je prilično vešt političar i može da se nekako opravda u datoj situaciji. Meni se čini da dalje od razgovora i optužbe slučaj neće otići.

Sarkoziju mogu da prete optužbe još na osnovu dva slučaja koja su glavno odjeknula u javnosti. Tužilaštvo planira da proveri izjave o finansiranju njegove predizborne kampanje od strane libijskog lidera Moamira Gadafija. O toe da je 2007. godine Gadafi uplatio sredstva u predizborni fond Sarkozija, izjavio je sin ubijenog lidera Džamahirije. Takođe bivšeg predsednika sumnjiče za korišćenje sredstava države u lične svrhe. Tobođe on je 2010-12. naručio nekoliko desetina socioloških istraživanja u ukupnoj vrednosti od preko 2 miliona evra. Finansiranje je izvršeno po članu „predizborna kampanja", mada je to zabranjeno zakonodavno.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.