Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko o problemima kosovskih Turaka

Gnjilane -- Lokalni predstavnik Kemal Šain zabrinut što se problemi turske zajednice na Kosovu uopšte ne pominju.

"Turska zajednica na Kosovu se zaobilazi na svim nivoima. Dominantan je samo problem između Albanaca i Srba. Ostale zajednice se ne pominju, a kamoli da se neko seti da i njima nešto pomogne. To je velika diskriminacija prema nealbancima i nesrbima", rekao je predsednik komiteta za zajednice Skupštine opštine Gnjilane.

Posle Prizrena, Prištine i Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mitrovice, najveći broj kosovskih Turaka, oko 1.500, živi u Gnjilanu i u selu Dobočane. U Gnjilanu postoje dve osnovne i jedna srednja škola u kojima deca nastavu pohađaju na meternjem jeziku, rekao je Šain.

"Gnjilane je bio prvi grad na Kosovu u kome je turski postao službeni jezik, ali ga je 1990. godine Miloševićev režim ukinuo", rekao je on. "Turski još uvek nije službeni jezik, zbog čega je turska zajednica na Kosovu jako nezadovoljna. Sada kada se govori o standardima, sa pravom se pitamo jesu li oni ispunjeni ili nisu. Ako jesu, na koji način su ispunjeni, ako se ovako tretira turska zajednica i njihov jezik", kazao je Šain. Šain je rekao da su u toj opštini ranije službeni jezici bili albanski, srpski i turski, a sada albanski, srpski i engleski.

Turci u SO Gnjilane nemaju odbornike jer na izborima nisu uspeli da dobiju potreban broj glasova, rekao je Šain i dodao da u opštinskim institucijama, osim njega, rade još četvorica Turaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.