Nije vreme za strah

Izvor: Danas, 04.Jul.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije vreme za strah

Šabac - Šabačko pozorište bilo je ispunjeno do poslednjeg mesta na tribini „Svež vazduh“, gde su gosti bili Zoran Kesić, autor emisije „24 minuta“, i kolumnista lista „Danas“ Draža Petrović. Inicijator tribine i voditelj Nenad Kulačin ukazao je da tribina pokazuje interesovanje građana za dešavanja u Srbiji, a koja se ne mogu videti u najvažnijim medijima. Kesić je rekao da nije vreme za strah u Srbiji, i da satiričari imaju mnogo posla, dok je narodu sve teže. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

.

 Jedino sa tzv. najopasnijim temama može se iskazati satirična oštrica. Društvo obiluje glupostima i nedoslednostima, pre svega vrh vlasti, tako da praktično čitavu emisiju sami akteri ispišu. Šta reći npr. posle kovanice vazduhoplov ili mortadela. Ti ljudi žive u nekom bajkovitom, izmaštanom svetu, i nemaju veze sa ovom stvarnošću. Kesić je ukazao da sadašnja srpska opozicija nije tema, jer je jednostavno beskrvna i nemoćna. Do sada nikada nije susreo Aleksandra Vučića, niti je razgovarao sa njime telefonom, i nikada nije vršen pritisak na njega u vezi sa odabranom temom. Draža Petrović podsetio je da je imao „bliske susrete» sa premijerom, a da je najviše varnica izazvala kolumna gde se govori da je Srbiji u poplavama najbolje da imaju soma umesto tigra na čelu. Vučić ga je pozvao i posle jedne kolumne gde se govorilo da su Tomislav Nikolić i on dobili po četvorosoban stan, a da je, istine radi, Vučić dobio trosoban. Petrović je govoreći o stanju medija u Srbiji istakao da postoji doza straha, a drastičan primer je ukidanje „Utiska nedelje“ Olje Bećković, i to bila kost u grlu sadašnoj vlasti. Prethodna vlast nije bila toliko osetljiva na kritiku, niti je iznosila čvrste stavove povodom pisanja medija. Petrović je podsetio da se Vučić kao potpredsednik Vlade izvinio novinarima lista „Danas“ za sve što se događalo tokom njegovom ministrovanja. Takođe je rekao da ga niko nije iz vlasti zvao niti je pretio zbog kolumni.

Tribina je protekla u duhovitom i šaljivom tonu, što je izazivalo salve smeha i aplauza, a i sami gosti su priznali da nemaju pretenzije da budu ozbiljni. Do sada je održano šest tribina „Svež vazduh“ a gosti su bili: Draža Petrović(prvi put), prof. dr Jovo Bakić, prof. dr Srbijanka Turajlić, Zoran Panović, Teofil Pančić, Vojislav Tufegdžić, i očekuje se nastavak u septembru.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.