Nije svađa uzrok nestašice vakcine

Izvor: Glas javnosti, 05.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije svađa uzrok nestašice vakcine

BEOGRAD - Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije oštro je juče odbacila tvrdnje u medijima da je razlog za nestašicu vakcina di-te-per „komplikovan odnos Instituta ‘Torlak’ i Agencije“, pošto se „takav sukob ne bi mogao prihvatiti ni profesionalno, ni etički“.

- Tako nešto ne bi smelo da postoji u oblasti koja se bavi utvrđivanjem kvaliteta vakcina i seruma namenjenih zaštiti zdravlja stanovništva - kaže za Glas, Aleksandar Tucović, zadužen za odnose sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javnošću.

On navodi da su u Agenciji začuđeni špekulacijama u javnosti ove vrste i da se, i pored jasnog saopštenja koje je Agencija dala drugog jula, kao razlog za nestašicu vakcina navodi „svađa“ te dve značajne državne institucije.

Prema navodima medija problem je trebalo da se razreši na relaciji direktora Instituta „Torlak“, Agencija, Ministarstvo zdravlja, a Tucović kaže da je taj sastanak već održan.

- Sastanak u Ministarstvu je održan sa direktorima i saradnicima iz ALIMS, predstavnicima „Torlaka“, koji su došli bez direktora, a prisustvovali su i ljudi iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i iz Instituta „Batut“- objašnjava Tucović.

On naglašava da je na sastanku dogovoreno kako pomoći „Torlaku“ u sprovođenju plana Ministarstva zdravlja za redovno snabdevanje vakcinama i serumima u okviru programa aktivne imunizacije.

Agencija je, kaže Tucović, preuzela obaveze i izdala sertifikate kvaliteta za pojedine proizvode Instituta.

On navodi da ta institucija profesionalno obavlja svoj posao, da učestvuje u radu evropskih direktorata za kvalitet lekova Saveta Evrope, Mreže nacionalnih kontrolnih laboratorija i Evropske farmakopeje.

- Naš rad je zasnovan na standardima EU, a odnosi sa svim klijentima su visoko profesionalni. Čak 95 odsto učesnika ankete među našim korisnicima su bili veoma zadovoljni radom i prijemom u ALMS - ponosno ističe Tucović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.