Izvor: B92, 09.Sep.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije prihvaćena ostavka direktora

Užice -- Upravni odbor Namenske industrije "Prvi partizan" nije prihvatio ponuđenu ostavku direktora ove fabrike, Dobrosava Andrića.

Doneta je odluka da se što pre stvore uslovi za pokretanje proizvodnje, kako bi se poštovale ugovorene obaveze, ali ni porodice stradalih radnika neće biti nezbrinute i zaboravljene. Iako je danas trebalo da bude protestno okupljanje sa zahtevom da se uhapšeni brane sa slobode, radnici su po svemu sudeću u strahu od gubitka posla, odustali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od te ideje.

Generalni direktor "Prvog partizana", Dobrosav Andrić izjavio je da su u fabrici preduzete sve mere i zaštite koje propisuje zakon.

On smatra da treba prepustiti istražnim organima da utvrde kako je došlo do tragedije.

Interes svih zaposlenih, ali i države je da se što pre ponovo pokrene rad namenske industrije u Užicu, posebno zbog izvoza, zbog koga je u prvih sedam meseci prebačen plan proizvodnje.

"Fabrika je izvezla 98 odsto - cirka 40 miliona dolara. Do kraja godine fabrika je trebalo da proizvede još minimum 60 miliona jedinica”, kaže Dobrosav Andrić.

Iako je među pojedinim radnicima bilo planova da protestnim okupljanjem zatraže da se uhapšeni brane sa slobode, predstavnici sindikata nisu za tu opciju.

"Bilo bi ružno prema porodicama i prema izginulima organizovati sad nešto, dok se istraga ne utvrdi. Kad se istraga utvrdi, videćemo koje ćemo korake preduzeti”, kaže predsednik samostalnog sindikata fabrike "Prvi partizan” Zoran Stanić.

"Upravo ti protesti dolaze sa strane radnika, koji, na žalost, žele da iskoriste ovu tragičnu situaciju što se desila - pogibiju naših sedam radnika, da bi iz toga izvukli možda neku svoju korist”, smatra predsednik industrijskog sinidikata "Prvog partizana" Zvezdan Ilić.

Da li su proteste planirali radnici koji nisu dobili stalno radno mesto, ili pak neko drugi, ne zna ni gradonačelnik Užica Jovan Marković.

On smatra da je u ovom trenutku nepotrebna podela među radnicima, jer će istraga dati odgovor na sva pitanja.

"Sahrana ovih ljudi, koji su nastadali u četvrtak uveče, ne sme biti i sahrana 'Prvog partizana’. Znači, što pre moramo obnoviti proizvodnju, što pre moramo dobavljačima i partnerima 'Prvog partizana’ da stavimo do znanja da ova firma hoće da živi, da ova firma može da traje”, kaže Marković.

Planom proizvodnje "Prvi partizan"trebalo je da do kraja godina inkasira još oko 60 miliona dolara.

Iako je život izgubilo sedam radnika, materijalna šteta u pogonu koji se nalazi pod zemljom nije velika, pa bi proizvodnja mogla da se vrlo brzo ponovo pokrene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.