Nije ovo samo ekonomska već i duhovna i moralna kriza

Izvor: Blic, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije ovo samo ekonomska već i duhovna i moralna kriza

U tradicionalnoj prazničnoj poruci, koju je u ime i po blagoslovu patrijarha Pavla u srpskoj Patrijaršiji juče pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, izražena je zabrinutost zbog surove ekonomske krize koja nije samo ekonomska već i mnogo dublja i složenija, i koja po pravilu najteže pogađa i najviše plaši najimućnije, čija pohlepa za novcem i uživanjima ima za posledicu izneveren odnos prema najdubljoj tajni života.



SPC ističe da se iza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomske skriva duhovna, moralna i politička kriza, kao i kriza same čovečnosti, a da su njene posledice nepoštovanje međunarodnih prava, gaženje pravde i opšti finansijski haos.

„Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa, gazi se pravo i pravda, Božja i ljudska, a u tragičnom slučaju naše zemlje i srpskog naroda ogleda se interes moćnika koji svoje globalnosebične interese stavljaju iznad pravde i ljudskih prava.”

U poslanici koja je posvećena izneverenim zakonima i vrednostima hrišćanstva, upozorava se da „sva stvorenja i prirodne stihije potrebuju milost, ljubav i dobrotu” i da se svaka zloupotreba prirode „sveti onome koji je zloupotrebljava”.

Srpski arhijereji podsećaju na neprevaziđenu vrednost rađanja i nezamislivo odricanje od materinstva i prihvatanje čedomorstva koje se, nažalost, često događa u modernim brakovima. Savremeni čovek, osvajajući svojom tehnikom spoljne prostore, ugrožava time životni prostor drugih bića. Zloupotreba darova prirode remeti, kako se navodi, „bogom dani poredak stvari...”. „Novi hedonističko-utilitaristički mitovi, postavljani na pijedestal božanstva i propagirani svim modernim sredstvima, najviše danas ugrožavaju one najnevinije i najneotpornije: decu i omladinu”, kaže se u arhijerejskoj poruci i posebno upozorava na opasnost od droge i razvrata.

Božićna poslanica patrijarha Pavla i arhijereja SPC biće pročitana na prazničnim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na Badnje veče i Božić, 6. i 7. januara.

Vratiti se Hristovom delu

„Svake godine, draga deco duhovna, pa evo i ove, dočekujemo Božić, rođendan Sina Božjeg, sa radošću, verom, nadom i ljubavlju”, kaže se u poslanici. Od dana Hristovog rođenja, kako se ističe, svet više nije i ne može biti isti, pa se zato svi hrišćani uvek na praznik Rođenja Bogomladenca vraćaju njegovom bogočovečanskom delu i njegovom vrednovanju istine. „U ime tog i takvog Boga koji je Ljubav, i u ime te i takve Ljubavi na koju su prizvani svi ljudi i svi narodi, pozdravljamo vas, deco naša duhovna”, zaključuje se u božićnoj poslanici uz tradicionalni božićni pozdrav, posebno upućen stradalnom Kosovu i Metohiji - Mir Božji, Hristos se rodi!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.