Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

Izvor: TangoSix.rs, 31.Jan.2023, 08:02

Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

Ministar odbrane Miloš Vučević obišao je prošle srede pripadnike 72. brigade za specijalne operacije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu. Kako je prenelo Ministarstvo odbrane Srbije, ministru je tokom obilaska prikazan taktičko-tehnički zbor dela naoružanja i vojne opreme, deo sposobnosti ove jedinice, između ostalog demonstracija borilačkih veština, gađanje u situacionoj streljani, kao i dejstvo protiv terorista u urbanoj i ruralnoj sredini uz upotrebu borbenih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i helikoptera RV i PVO.
U prikazu protivterorističkog dejstva korišćeni su helikopteri H145M i Mi-17V-5. Ono što posebno treba istaći je da je H145M, u naoružanoj varijanti H-50B (evidencijski broj 14503), prvi put u Srbiji viđen sa optoelektronskom opremom montiranom ispod nosa. Reč je o američkom sistemu L3 Wescam MX-15, najverovatnije u verziji MX-15D koja ima laserski obeleživač cilja. Do sada smo optoelektroniku, ali drugog tipa (FLIR Star Safire 380HDc) videli samo na primerku H145M (H-50S, 14501) koji je u RV i PVO Vojske Srbije namenjen za borbeno traganje i spasavanje.
CSAR verzija u RV i PVO VS ima optoelektronski sistem FLIR Star Safire 380HDc / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Podsetimo, Srbija trenutno poseduje 5 H145M (BK117D2m) koji su isporučeni 2019. godine. Osim što su u suštini svi višenamenski, jedan je namenjen za borbeno traganje i spasavanje (CSAR), jedan za traganje i spasavanje (SAR), a tri su naoružana, za sada domaćim lanserima L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i kontejnerima GH-78 sa mitraljezom M87 kalibra 12,7 mm.
Još 10 helikoptera naručeno je 2021. godine u novoj varijanti sa petokrakim nosećim rotorom BK117D3m, isporuke bi trebalo da krenu ove godine. Jedan helikopter, koji su spoteri već primetili u krugu Erbasove fabrike u Donauvertu, je u konfiguraciji za prevoz veoma važnih ličnosti (VIP). Drugi za sada uočeni helikopter je fotografisan sa nosačima naoružanja kao i optoelektronskim sistemom MX-15. Od 10 novih 145c-a, sedam bi trebalo da bude naoružano sa sistemom za upravljanje vatrom HForce 3 koje podrazumeva ui mogućnost korišćenja vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava.
Kako je najavljena nabavka laserski vođenih raketa vazduh-zemlja kalibra 70 mm dometa 6 km, može se zaključiti da se radi o raketnim zrnima Thales FZ275, kao i da je zbog toga za helikoptere H145M u naoružanoj verziji nabavljen MX-15D sa laserskim obeleživačem cilja. Pored toga, znamo i da se u Srbiji radi na razvoju sličnog naoružanja, laserski vođenog raketnog zrna S-8LGR kalibra 80 mm koje je kompatibilno sa lanserima L80-07.
The post Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Kako rat u Ukrajini utiče na RV Vojske Srbije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2023

Rat u Ukrajini bi mogao sve zemlje regiona, a naročito Srbiju, da stavi pred velike izazove kako da održe postojeće kapacitete svojih ratnih vazduhoplovstava, jer se u velikoj meri i dalje oslanjaju na sovjetsko i rusko naoružanje...U sadašnjoj situaciji Srbija je izvesno u nezavidnom položaju,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.