Nije mali broj žalbi iz Vojske

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije mali broj žalbi iz Vojske"

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da "nije mali" broj pritužbi pripadnika Vojske Srbije instituciji ombudsmana.

On je dodao da, iako je Zakon o Vojsci Srbije omogućio sindikalno organizovanje u oružanim snagama, to u praksi još nije zaživelo.

U intervjuu agenciji Beta, Janković je pohvalio Ministarstvo odbrane da dobro sarađuje sa ombudsmanom u rešavanju tih pritužbi, ali da postoje i problemi za čije rešavanje je potrebna mnogo veća ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga države.

Zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da je dobra vest to što iz sektora odbrane pristižu žalbe na kršenje prava ljudi u uniformi, jer to govori da su oni svesni da imaju prava kao i ostali građani, ali i da imaju poverenje u državne institucije kojima se obraćaju.

Janković je rekao da se pripadnici oružanih snaga ombudsmanu uglavnom žale na iste stvari na koje se žale i ostali građani, odnosno na kršenje prava iz radnih odnosa, na nedobijanje odluka u zakonskom roku ili na nedovoljnu efikasnost sudova u sprovođenju odluka.

Prema njegovoj oceni, to svedoči da vojska više nije, kao u neka ranija vremena, izolovani i zatvoreni sistem van društvenih tokova, već deo demokratskog društva koji ima iste probleme kao i ostali građani.

Govoreći o žalbama koje građani upućuju zaštitniku protiv vojske, Janković je rekao da tih pritužbi u poslednje vreme gotovo i nema.

Dodao je da ih je bilo ranije kada su se neki građani žalili da im je neka vojna jedinica nanela štetu na imovini, nakon čega su morali dugo da čekaju na nadoknadu ili ona nije, po njihovom mišljenju, bila pravična.

Janković je izrazio nadu da će uskoro i u praksi početi da se sprovodi odluka o formiranju sindikata u vojsci, jer će tako pripadnici oružanih snaga dobiti mesto gde će njihovi interesi biti adekvatno formulisani dok će država dobiti "adresu" sa kojom bi mogla da pregovara.

On je rekao da u ostvarivanju tog prava ne bi trebalo da bude problem činjenica da pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk, jer nije normalno da su interesi države i zaposlenih toliko suprotstavljeni da mora da postoji neki "skriveni adut" kojim bi se vlast ucenjivala.

"Ne mislim da je štrajk jedini način sindikalne borbe. Upravo suprotno. Štrajk je najekstremniji način te borbe", rekao je Janković i dodao da bi bilo idealno da dogovaranje i dijalog urode plodom, bez potrebe da se obustavi rad.

Janković je rekao da Srbija u poslednje vreme užurbano nadoknađuje zaostatak za razvijenim evropskim zemljama kada je u pitanju angažovanje žena u vojsci i uspostavljanje rodne ravnopravnosti i u tom delu društva.

On je dodao da do sada nije bilo formalnih pritužbi žena na eventualnu diskriminaciju u vojsci, ali da je bilo uočeno da su neki konkursi formulisani tako da se očekivalo da se na njih jave muškarci.

"Iskustva su pokazala da učešće žena u oružanim snagama izuzetno pozitivno utiče na sastav i borbene sposobnosti i da predrasude nemaju opravdanje. Gotovo je nemoguće pronaći neki aspekt vojnog poziva u kojem žene nemaju mogućnost da obavljaju neki zadatak jednako dobro kao i muškarci", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Nisu malobrojne pritužbe pripadnika vojske instituciji na čijem sam čelu

Izvor: Beta Video, 12.Apr.2011

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković: Nisu malobrojne pritužbe pripadnika vojske instituciji na čijem sam čelu (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Sindikat se ne "prima" u Vojsci

Izvor: B92, 12.Apr.2011

Beograd -- Iako je Zakon o Vojsci Srbije omogućio sindikalno organizovanje u oružanim snagama, to u praksi još nije zaživelo, kaže zaštitnik građana Saša Janković...Janković je dodao da "nije mali" broj pritužbi pripadnika vojske instituciji na čijem je čelu...Zaštitnik građana je pohvalio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.