Nigerija nabavlja kinesko-pakistanske borbene avione JF-17

Izvor: TangoSix.rs, 12.Jan.2018, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija nabavlja kinesko-pakistanske borbene avione JF-17

Nekoliko specijalizovanih vojnih internet portala prenelo je u prethodnih nekoliko dana informaciju o tome da će Nigerija postati sledeći, drugi inostrani korisnik kinesko-pakistanskog višenamenskog borbenog aviona FC-1 ‘’Xiaolong’’/JF-17 ‘’Thunder’’.
Dokument nigerijskog budžeta za 2018. godinu potvrđuje da je nabavku ovih aviona izdvojeno 36 miliona dolara kao deo finansijskih sredstava kojima će se platiti prva tri JF-17. Ovaj novac će takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pokriti troškove potrebne opreme za opsluživanje aviona kao i rezervne delove.
Još septembra 2016. u medijima je preneta vest da je Nigerija sa Pakistanom potpisala Memorandum o razumevanju za nabavku ovih aviona a u toj godini je ovu namenu bilo izdvojeno 13,9 miliona dolara. Sada je i zvanično potvrđeno da će se izvršiti realizacija ovog posla a Nigerija će postati prva država za koju je zvanično objavljeno da je kupac JF-17.
Prethodno je na Le Buržeu 2015. godine zvanićnik RV Pakistana izjavio da je potpisan ugovor sa jednom državom iz Azije ali nije rečeno o kojoj zemlji je reč. Međutim prošle godine su se na kineskim društvenim internet mrežama pojavile fotografije nekoliko aviona sa oznakama RV Mjanmara što je potvrda da je ova zemlja prvi inostrani korisnik Thunder-a.
U nigerijskom budžetu za ovu godinu su, osim za nabavku tri JF-17, izdvojena sredstva i za kupovinu dva italijanska višenamenska helikoptera AW109 kao i za remont dva školsko-borbena aviona Alpha Jet i jedan transportni C-130 ‘’Hercules’’. Nigerija u bliskoj budućnosti ima velike ambicije kada je u pitanju opremanje svojih oružanih snaga, posebno Ratnog vazduhoplovstva što će omogućiti da vojska na efikasniji način odgovori na bezbednosne izazove, pre svega u borbi protiv terorističke organizacije Boko Haram.
Vazduhoplovi se nabavljaju sa gotovo svih strana, iz Evrope i SAD, iz Rusije, Kine i Pakistana. Uglavnom se nabavljaju nove ali i polovne letelice. Poslednje veće isporuke obihvataju 12 ruskih desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M, 10 pakistanskih školskih aviona Super Mushshak a SAD su odobrile moguću prodaju 12 brazilskih lakih borbenih aviona A-29 ‘’Super Tucano’’ koji se sklapaju u SAD.
Nabavkama tehnike za Vazduhoplovne snage i Ratnu mornaricu je u periodu od 2005. godine do danas posvećena velika pažnja. Iz SAD su nabavljeno 4 polovna školsko-borbena aviona Alpha Jet A kao i tri laka transporteta King Air 350 (deo kasnije dobio opremu za izviđanje), iz NR Kine 15 novih lovaca F-7NI i FT-7NI i bar pet borbenih bespilotnih letelica CH-3.
Iz Italije jedan polovan srednji transporter G222, dva nova patrolna aviona ATR42MP, 10 novih višenamenskih helikoptera A109E i LUH kao i tri AW139. Jedan novi izviđačko-patrolni avion DA42MPP stigao je iz Austrije a 9 bespilotnih letelica Aerostar iz Izraela.
Oko 16 polovnih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24V i Mi-24P nabavljeno je iz Belorusije, Rusije i Ukrajine. Iz Rusije je naručeno i 12 srednjih trasnportnih helikoptera Mi-17V-5. U naoružanju su primećeni i polovni helikopteri koji su stigli iz za sada nepoznatih izvora, to su bar tri francuska višenamenska AS-365N ‘’Dauphin’’, tri EC135 kao i određen broj Gazela.

The post Nigerija nabavlja kinesko-pakistanske borbene avione JF-17 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.