Izvor: Blic, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ničić: Srbi se ne iseljavaju iz Dobrotina

Predsednik sela Dobrotin kod Lipljana na Kosovu i Metohiji Živojin Ničić negirao je danas vest pojedinih medija da meštani tog sela masovno prodaju kuće i da nameravaju da se isele.

"Srbi iz Dobrotina ne prodaju masovno svoje kuće i nije tačna informacija pojedinih medija da se Srbi spremaju na iseljavanje", izjavio je Ničić.

On je rekao da informacije o navodnoj masovnoj prodaji kuća, čiji su vlasnici Srbi, nisu tačne i da one "nisu dobre za ljude koji žive u Dobrotinu". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U tom selu ima oko 300 srpskih domaćinstava, a table sa natpisom "Kuća na prodaju" istaknute su samo na tri kuće, rekao je Ničić.

Meštanin Predrag Gudžić rekao je ranije danas FoNetu da su Srbi u jednoj ulici u selu Dobrotin kod Lipljana istakli jutros table ispred svojih kuća i imanja sa natpisom „Na prodaju”, najavljujući tako nameru da se masovno isele iz sela u kome ima oko 280 kuća. Prema njegovim rečima, oko četrdesetak kuća u selu je na prodaju u znak protesta što je lokalni kooridnator za povratak Perica Ničić njivu, koju je ova porodica pre četrdesetak godina kupila od njegove porodice, prodao Albancu.

„Ta njiva je 40 godina bila naša, sada je on prodao Albancu i tako je u ovo čisto srpsko selo počeo da naseljava Albance. Ničić je koordinator ministarstva za povratak u vladi Kosmeta, a mi se pitamo da li je ovo način na koji oni rade na vraćanju Srba ili žele i nas koji smo ostali da proteraju”, rekao je on.

Gudžić kaže da je njiva mogla biti prodata na ovaj način zato što nije izvršen formalni prenos u sudu, što poslednjih godina nije bilo nimalo jednostavno učiniti. On tvrdi da su njegova porodica i ostatak familije odlučni da odu sa Kosmeta zbog ovakvog postupanja sunarodnika koji bi trebalo da im omogućavaju uslove da ostanu.

Ministar za povratak u vladi Kosmeta Branislav Grbić je „bio zauzet” i kod njega nije bilo moguće proveriti ovu priču.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.