Ni siromaštvo ne sprečava plenidbu

Izvor: BKTV News, 01.Feb.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni siromaštvo ne sprečava plenidbu

Najveći problem u srpskom pravosuđu trenutno su, kako je za „Novosti“ potvrdio predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, predmeti stariji od dve godine koji se odnose na neuspela izvršenja. Od 1,7 miliona starih predmeta čak 1,4 miliona su nenaplaćene komunalne usluge.
- U niškom sudu smo našli 10.000 predmeta izvršenja na osnovu verodostojne isprave (komunalna naplata) koji su stajali pet-šest godina. Niko se za njihovu naplatu nije interesovao, uključujući i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << javna preduzeća kojima građani duguju. A ti predmeti opterećuju sud – kaže Milojević.
On dodaje da ubuduće izvršitelji neće moći da konstatuju nemaštinu i zbog toga odustanu od naplate duga. Po zakonu, izvršenje će moći da se okonča samo naplatom, ma kad do nje da dođe. To, prevedeno na jezik siromašnih, znači da će izvršitelji čekati prvi priliv novca dužniku da ga skinu s računa ili da dužnik nešto kupi, pa da može da se oduzme, proda na aukciji i „zatvori“ bar deo obaveze.
Nemali deo, po rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda, čine mali dugovi javnim preduzećima, čak manji od 1.000 dinara. Razmišlja se da javna preduzeća tako male dugove otpišu, jer im je davanje avansa za izvršenja bezmalo skuplje nego samo potraživanje.
I upravo u takvoj situaciji, gde se ofanzivno kreće u „čišćenje“ starih računa, sve oči uprte su u privatne izvršitelje koji su i uvedeni da bi pomogli potražiocima. Među izvršiteljima, međutim, vlada pravi haos zbog neravnomerne raspodele predmeta, pa nove izvršiteljske kancelarije koje su tek startovale već su na rubu egzistencije i ne mogu da plate ni dažbine.
Najveći haos izazvao je, tvrde izvršitelji, potez Elektrodistribucije Beograd, koja je imala oko 30.000 utuženja za dugove do 1. jula, kada je naplatu preuzelo „EPS snabdevanje“. Od toga najmanje 15.000, kako tvrde, dato je samo jednoj prestoničkoj kancelariji. Procene drugih izvršitelja su da je ta kancelarija samo na ime avansa za uslugu od EDB zaradila oko 750.000 evra! Jer „komunalci“ za svaki predmet vrednosti do 30.000 dinara moraju da plate predujam od 3.900. Ako samo polovinu tužbi naplati, ta kancelarija moći će da zaradi dodatnih 300.000 evra!
Od preostalih 56 kancelarija u glavnom gradu nekoliko njih dobilo je po 3.500 predmeta, a ostalih pedesetak navodno ništa! I kancelarija predsednika Komore izvršitelja Mihaila Dragovića jedna je od onih koja ne oskudeva u predmetima. Zato je za 8. februar zakazana sednica Skupštine izvršitelja na kojoj će se raspravljati o celoj situaciji i Dragovićevoj odgovornosti. IO Komore spreman je da se obrati Ministarstvu energetike.
Od 129 izvršitelja, koliko ih za sada ima u Srbiji (planirano 347), 85 njih potpisalo je u novembru dopis tražeći od Komore ravnomernu raspodelu predmeta. Predsednik Komore pokrenuo je protiv jednog od njih disciplinski postupak jer „bruka komoru“. Postupak je obustavljen.
Izvršiteljima je stalo da se situacija reši što pre, jer je ideja da se „privatnicima“ u bližoj budućnosti prepuste carinska i poreska potraživanja, i prekršaji. A onda će vlasnici pojedinih kancelarija, s ovakvim zaradama, postati novi bogataši.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.