Ni manje biljke ni veće zarade

Izvor: BKTV News, 12.Jul.2013, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni manje biljke ni veće zarade

Pošto su shvatili da svaštarenje u poljoprivredi ne donosi dobit, Jovanovići i Miletići iz Lipovice kod Despotovca zasadili su borovnicu.
Iako njihove biljke još uvek nisu u punom rodu, oni ocenjuju da nijedna poljoprivredna kultura na tako maloj površini ne može doneti toliku zaradu, prenosi Politika.
To je i voće koje ne mora da se bere čim sazri, a u frižideru može da stoji najmanje dve nedelje bez zamrzavanja. Jedini problem je što u startu mora da se uloži prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << novca.
“Prezadovoljan sam rodom od oko 150 kilograma, jer borovnica pun rod daje tek od pete godine. Pošto radim sa suprugom Natašom, kćerkom Milicom i sinom Ilijom, povećaću zasad na 50 ari, jer mislim da četvoročlana porodica može da uzgaja borovnicu na toj površini bez poteškoća”, navodi Dobriša Miletić.
On dodaje da i drugi meštani ovog sela treba da iskoriste ono što im je priroda dala, a to je kiselo zemljište i voda. Sve ostalo predstavlja trud i rad.
“Prinosi kukuruza i pšenice nisu ni približni onima na nižoj nadmorskoj visini, a ulaganja su znatno veća. Što se tiče borovnice, tačno je da u startu treba mnogo novca, ali to su biljke koje traju od tri do pet decenija. Za plantažu sa sistemom za navodnjavanje uložili smo 5.000 evra. Ali, ako se uzme u obzir da smo ove godine borovnicu prodavali u rinfuzi za pet evra po kilogramu, računica je jasna”, dodaje Dobriša.
Njegova šesnaestogodišnja kćerka Milica, koja ide u prvi razred srednje ekonomske škole, kaže da joj ništa nije teško i da na plantaži dnevno provodi najmanje pet sati.
“Učestvovala sam i prilikom sađenja, a sada berem borovnicu. Ona je organska, jer je ovde ranije bila livada, a biljke ničim ne prskamo”, kaže Milica.
Radoljub i Olgica Jovanović zasadili su 1.000 sadnica pre dve godine, jer su čuli da je zdrava i da je zarada od pet do 20 evra po kilogramu. Njihov sin Mile, koji radi u Italiji, u sadnice, ogradu i sistem za navodnjavanje uložio je oko 11.000 evra. Jovanovići računaju da će to da im se vrati za dve do tri godine.
“Oko borovnice ima puno posla. Jedna osoba na plantaži mora da provede skoro ceo dan od aprila do oktobra. Neprestano mora da se okopava, kosi trava, đubri i dodaje piljevina da korov ne bi rastao uz biljku i da bi ona zadržala vlagu, jer ima veoma osetljiv korenov sistem. Ali, sudeći po rodu, mislim da se isplati i trud i uložen novac”, ocenjuje Olgica.
Jovanovići i Miletići bi voleli kada bi još neko iz sela sledio njihov primer, jer bi im bilo mnogo lakše prilikom prodaje, pošto bi kupac došao po veću količinu.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.