Ni kazna ne pomaže: Svaki šesti Beograđanin gleda u telefon dok prelazi ulicu

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni kazna ne pomaže: Svaki šesti Beograđanin gleda u telefon dok prelazi ulicu

Čak 15,8 odsto Beograđana koristi mobilni telefon, ili ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu, što je zakonom zabranjeno. Stručnjaci ističu da se tako drastično smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nesreće.
Kazna za korišćenje telefona ili slušalica tokom prelaska pešačkog prelaza je 3.000 dinara.

Načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd Dragan Bogosavac kaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS da ta kazna možda nije visoka, ali da je korišćenje telefona starahovito opasan faktor koji utiče na bezbednost.
Indikatori bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu za Beograd pokazuju da čak 15,8 građana čini taj prekršaj.
Represija nije dovoljna da bi pešaci prestali to da čine, potrebna je i prevencija – kampanje i akcije koje će pomoći građanima da shvate da je korišćenje telefona izuzetno opasna stvar.
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da pešaci treba da budu svesni da je pešački prelaz deo kolovoza.
"Pešaci su na prelazu gosti, imaju prednost, ali ne mogu da se ponašaju kako hoće. Niko ne želi da ga udari tona i po metala. Treba izdržati 10, 15, 20 sekundi i zamoliti sagovornika da sačeka na vezi i odloži gledanje društvenih mreža", rekao je Okanović.
Apelovao je na roditelje da razgovaraju sa decom i da im objasne koliko je opasno gledati u telefon.
"Niko ne može da pazi koliko mi sami, ali ako gledaju telefon, onda im se mogućnost izbegavanja nesreće značajno smanjuje", zaključio je Okanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Znate li koliko ovo opasno raditi na pešačkom prelazu

Izvor: Mondo, 11.Jun.2019

Kazna za prelazak pešačkog prelaza uz korišćenje mobilnog telefona i/ili slušalica na ušima iznosi 3.000 dinara..Prema podacima saobraćajne policije, 15,8 odsto ljudi u Beogradu prelazi pešački prelaz suprotno propisima Zakona o bezbednosti saobraćaja...Ovaj procenat ne ukljuluje osobe koje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.