Nezaposlenost i stambeno pitanje – najveći problemi mladih

Izvor: RTS, 12.Avg.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost i stambeno pitanje – najveći problemi mladih

Na Međunarodni dan mladih, mlade u Srbiji najviše muče nezaposlenost i stambeno pitanje. Većina zato želi da napusti zemlju. Poverenje mladih u institucije je na niskom nivou, povećava se broj onih koji su pretrpeli nasilje, ali i onih koji ga opravdavaju.
Petinu nezaposlenih u Srbiji čine mladi. Taj broj se smanjuje, ali raste želja da napuste zemlju, a najradije bi u Zapadnu Evropu. Kod zaposlenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo 10 odsto zarađuje više od proseka. Većina živi kod roditelja.

"Dominiraju stavovi da mladi i obrazovani odlaze u insotranstvo jer se tamo njihovo znanje više vrednuje, kao i da nemaju motivaciju da uče, jer je sistem vrednosti takav da se sve dobija poznanstvima i novcem", kaže Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije.
Mladi ne veruju institucijama, još manje ličnostima koje ih vode. Na skali od jedan do pet, najvišu ocenu dobila je vojska – tri. Sve više ih veruje u demokratiju, ali i da Srbiji treba jak vođa. Četrdeset procenata ne podržava ulazak u EU.
"Kod mladih se visoko kotiraju solidarnost i socijalna i ekonomska prava, kao i porodica i porodične vrednosti, visoko su i građanska i politička prava, ali kada čuju EU, samo 23 odsto ima pozitivnu reakciju na to", navodi Đorđević.
Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković zabrinjava to što je više od šezdeset procenata mladih bilo izloženo diskriminaciji, a 80 odsto je svedočilo o tome. Verbalno ili fizičko nasilje je trpelo više od dve trećine mladih ili bilo svedok toga. Nažalost, sve više je onih koji ponekad opravdavaju nasilje.
Resorno Ministarstvo kažu u Krovnoj organizaciji mladih, takoše sprovodi istraživanje ali podatke ne prikazuje. Ministar je na Dan mladih potpisao ugovore za 66 projekata kojim će biti obuhvaćeno 38.000 mladih. Gotovo devet hiljada njih, proći će obuke za samozapošljavanje i preduzetništvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.