Izvor: B92, 18.Jan.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlene osobe sa invaliditetom

Beograd -- U Srbiji je 79 odsto osoba sa invaliditetom nezaposleno, a organizacija osoba sa invaliditetom pre četiri meseca otvorila je Centar za masažu.

Ovaj Centar zapošljava slepe i slabovide, distrofičare i osobe sa multiplom sklerozom. Zbog nedostatka novca i nemogućnosti da dobiju neki vid donacije njegov opstanak je pod znakom pitanja.

Dvadesetpetogodišnja Bojana Barišić pre šest godina je završila Srednju medicinsku školu, smer za fizioterapeuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a tek pre četiri meseca je kao slabovida osoba počela da radi u Centru za masažu, koji je pokrenula Organizacija koja okuplja osobe sa invaliditetom. Bojana ističe da osobe koje dolaze na masažu nemaju predrasude, već problem predstavlja prostor u kom rade.

"Problem je što ima slabo posla i uslovi, centralno grejanje i sa prostorom, klijenti zadovoljni su masažom, ali se žale jer je hladno”, kaže Bojana Barišić.

Pored toga što nema grejanja, cena zakupa je visoka, a prostor mali, tako da Organizacija osoba sa invaliditetom, ukoliko uskoro ne dobije pomoć, moraće da ugasi posao. Branko Jokić, osnivač ove organizacije i Centra za masažu ističe da je inače u Srbiji osobama sa invaliditetom jako teško da nađu posao, dodaje da je mejl u kom traži pomoć ili donaciju za Centar poslao u preko 2000 kompanija, ali i nadležnom ministarstvu, međutim odgovor još nije dobio.

"Ja ne mogu da verujem u pojedinim medijima se priča da je iz godine u godinu stanje kod osoba sa invaliditetom sve bolje, ali to se u praksi ne vidi, nema nijedan projekat da se osobe sa invaliditetom zaposle, konkretan projekat. Mogućnost da dobijete 80 000 dinara i 40 000 dinara, pa ko može da započne posao sa 120 000 dinara”, navodi Branko Jokić.

Ukoliko bi se ovaj Centar za masažu zatvorio, tri osobe sa invaliditetom bi izgubile posao, a godišnje iz Srednje medicinske škole izađe najmanje 20 školovanih fizioterapeuta sa invaliditetom. U Srbiji živi oko osam stotina hiljada osoba sa invaliditetom, a od ovog broja njih 79 odsto je nezaposleno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.