Nevolje sa komunalnim delatnostima

Izvor: B92, 15.Nov.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevolje sa komunalnim delatnostima

Beograd -- Zakon o komunalnim delatnostima još nije usvojen. Lokalne samouprave nisu zadovoljne predloženim rešenjem, ocenjujući da će samo doneti nove probleme.

Ko će da pere ulice, odnosi smeće ili se bavi najrazličitijim komunalnim poslovima na nivou lokalnih samouprava predmet je novih zakonskih predloga.

Iako je ministar za životnu sredinu Oliver Dulić još u julu rekao da bi predlog novog Zakona trebalo da bude usvojen, a zatim prosleđen Skupštini po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hitnom postupku, konsultacije još traju.

Prve ocene stručne javnosti su negativne. Predlog zakona o komunalnim delatnostima, ocena je Centra za liberalno-demokratske studije, toliko je loš da bi najbolje bilo da se povuče iz procedure.

Ukoliko se usvoji, praktično će biti zabranjeno privatno vlasništvo u poslovima, recimo, daljinskog grejanja.

Takođe, predloženim rešenjima predviđa se, pored postojećih, osnivanje nove direkcije koja će davati mišljenje lokalnim vlastima. Oni na čiji će rad ovaj zakon uticati kažu da će im doneti nove probleme.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović upozorava da bi novi Zakon mogao da nanese štetu projektu upravljanja otpadom, čija je realizacija otpočela u tom gradu.

"Za nas je jako važan proces koji smo započeli po pitanju sistema upravljanja otpadom, i ja se nadam da ćemo do ovog Zakona o komunalnim delatnostima mi već završiti nekoliko faza, tako da po pitanju upravljanja otpadom mi nećemo potpasti pod ovaj zakon, jer bi on usporio taj čitav proces”, strahuje on.

Predsednik samostalnog sindikata komunalne delatnosti Milan Grujić ocenjuje da je predlog novog Zakona lošiji čak i od sadašnjih rešenja.

"Desilo se prvi put da je predloženi nacrt Zakona mnogo gori od postojećeg zakona. Ovaj predloženi tekst zakona ne zadovoljava nijedan od potrebnih elemenata i sadržinu koju treba da reguliše”, smatra on.

"To je da reši merilo i politiku cena, da reši regulatorno telo koje treba da sprovodi zakon, nadležnost lokalne samouprave i četvrto, položaj korisnika”, kaže Grujić.

Više o ovoj temi pogledajte u emisiji "Uvećanje”, koja se emituje večeras u 20 časova na Info kanalu B92.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sazrelo vreme za rekonstrukciju vlade

Izvor: NaDlanu.com, 16.Nov.2010, 15:20

BEOGRAD, 16. novembra 2010. (Beta) - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je u utorak da je sazrelo vreme da se unutar vladajuće koalicije pokrenu razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije. Dulić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Demokratska stranka,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.