Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevladine organizacije osudile napad na učesnike Kvir festivala

Načelnik Policijske uprave grada Beograda Slobodan Vukolić potvrdio je danas Tanjugu da su dva lica odmah privedena zbog napada na troje učesnika Kvirfesta, koji je tokom vikenda održan u Beogradu.

Do napada je došlo prilikom izlaska učesnika skupa iz kluba "Reks" u petak oko 22.10 sati u ulici Cara Dušana ispred broja 6, a povređene su tri osobe - jedan američki državljanin i dve devojke iz Srbije.

Dvojica iz grupe napadača su privedeni i nakon obavljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razgovora oni su pušteni s tim što će protiv jednog od njih biti podneta krivična prijava, a protiv drugog prekršajna.

"Policija intenzivno radi na identifikaciji ostalih učesnika u napadu", kazao je Vukolić i naveo da je taj javni skup bio unapred prijavljen i da je policija uobičajeno obezbeđivala njegovo održavanje, pa je "zahvaljujući tome i reakcija bila blagovremena".

Nevladine organizacije osudile napad na učesnike Kvir festivala

Više nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava najoštrije osudilo napade na učesnike "Kvir festivala" u Beogradu. NVO podsećaju da su se pretnje napadima na učesnike tog festivala pojavile na nekoliko nacionalističkih sajtova nekoliko dana uoči početka festivala, ali, kako se dodaje u saopštenju, zvaničnih reakcija nije bilo.

"Učestali homofobični napadi, ometanje javnih skupova i kulturnih manifestacija koji se dešavaju u ime odbrane nacionalnog dostojanstva, zapravo predstavljaju produžetak represivnog režima iz devedesetih koji je svoju reafirmaciju doživeo kroz politiku Vojislava Koštunice", ocenjuju NVO.

Netrpeljivost koja je ranije bila usmerena ka spoljnim presumerena je na unutrašnje "neprijatelje", a osobe drugačije seksualne orijentacije su svakako jedni od njih, ocenjuje se u saopštenju.

"Zahtevamo da nova vlada i njene institucije pokažu na delu da su za demokratiju, pravnu državu i poštovanje ljudskih prava", piše u saopštenju NGO koje su zatražile od policije da preduzme sve neophodne mere kako bi počinioci bili privedeni pravdi, ali i kako bi sve institucije društva poštovale ljudska prava seksualnih manjina.

Saopštenje su potpisali Kvirija centar, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom.

Glavna tema ovogodišnjeg "Kvir festivala" koji je organizovan od 18. do 21. septembra u bioskopu Reks, jeste "Direktna akcija + Antifašizam".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.