Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevladine organizacije: Dekriminalizacija žena eksploatisanih u prostituciji

Ženske nevladine organizacije pozvale su danas institucije Srbije da dekriminalizuju i zaštite žene i osnaži osobe koje izlaze iz prostitucije kroz programe finansijske i psihosocijalne podrške.

U saopštenju tih organizacija navodi se da je Francuska juče usvojila "nordijski" model zakona o prostituciji, čime je ta zemlja glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji, a protiv kažnjavanja žena koje su seksualno eksploatisane.

Autonomni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ženski centar, Žene u crnom, Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža za Evropski ženski lobi - Srbija istakle su da pozdravljaju nedvosmislenu odluku Francuske da se stane na put muškoj eksploataciji i zlostavljanju žena u prostituciji i pozvale Republiku Srbiju da sledi isti primer.

Podseća se da se usvajanjem Zakona o javnom redu i miru Skupština Srbije opredelila za kažnjavanje kupaca žena u prostituciji, ali da je istim zakonom odobrila dalje kažnjavanje žena u prostituciji.

"Kažnjavanje najranjivijih u prostituciji, predominantno žena, (takodje, dece i muškaraca) ukazuje na to da država ponovo krivi žrtve, odnosno ; najranjivije", piše u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.