Izvor: B92, 05.Avg.2010, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nevidljiva" naselja nakon "Oluje"

Beograd -- Iako je akcija Oluja još pre 15 godina u Srbiji "izgradila" neka potpuno nova naselja, ljudi koji u njima žive i dalje imaju muku s administrativnim problemima.

Hiljade izbeglih iz Republike Srpske Krajine, neposredno nakon što su izbegli, nastanili su na područjima današnjih naselja Altina, Plavi Horizonti i Busije.

Većina izbeglih nema nameru da se ikada više vrati u Hrvatsku.

Pre 15 godina, Dušan Ljevaja je u izbegličkoj koloni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugoj 80 kilometara stigao sa porodicom iz Knina u Beograd. Putovao je četiri dana.

Danas, tri generacije Ljevaja, žive u Busijama.

Dušanu i njegovom sinu Željku slike 4.avgusta 1995. duboko su urezane u sećanju.

Najmlađi Miloš, prva generacija Ljevaja rođena u Srbiji, o strahotama kroz koje je prošla njegova porodica slušaće od tate i dede.

"Sve je to izgledalo vrlo teško i nesigurno. Sve smo se nešto nadali da će biti bolje, bolje da nije bilo toga, vrlo je teško", kaže Dušan Ljevaja.

Od penzija i plata su štedeli da bi se okućili.

Sve su radili ručno, bez dizalica i pomoćnih mašina.

Na život u Busijama su navikli, ali Dušana više od decenije muče administrativni problemi.

"Najgore mi je sada, jer ne mogu ostvariti osiguranje svoje, a imam ga u Hrvatskoj, pa sam nekoliko puta pokušava preko nekih ustanova da se to dobije, ali dosta mi je toga odbijeno”, rekao je Ljevaja.

Na pitanje kako se u međuvremenu leči, kaže: "Nikako! Privatno. Platim, moram platiti".

Žitelji Busija sami su nasipali puteve, razvodili vodu, struju, uličnu rasvetu. Sami su čak i crkvu izgradili. Ipak, postoji nešto što sami ne mogu.

U Busijama danas živi pet hiljada odraslih i više od 500 dece.

Uprkos tome, u naselju nema ni obdaništa ni škole.

Kada je 1997. godine tadašnja vlast prodavala placeve, nije predvidela da će se ovde jednom rađati deca, a kako je trgovina bila unosna, od slobodnog državnog zemljišta gotovo da ništa nije ostalo.

Meštani Busija više puta su od grada tražili da dobiju status mesne zajednice ili bar lokalnu kancelariju, u kojoj bi rešavali svakodnevne probleme.

"Batajnica je udaljena tri do četiri kilometra odavde. Imamo taj lokalni, školski autobus, ali deca su prinuđena, kad je loše vreme, zima, kiša" da idu tim autobusom, što je za njih nepovoljno”, kaže Željko Ljevaja.

"Ovde bi bilo najbolje da se napravi neko obdanište, za školu ne možemo ni da pomišljamo, ali bar neki sadržaj koji bi decu držao ovde u naselju", navodi on.

"Plavi Horizonti” su još jedno naselje koje je "podigao” rat.

Nada Divjak iz Donjeg Lapca u Lici ponela je samo uspomene i prepoznatljivi lički kamen.

Sa mužem i sinovima podigla je dve kuće.

Zbog toga su, priča Nada, žrtvovali sve. Sada muku muči sa kanalizacijom i podzemnim vodama, a najviše ih tišti legalizacija.

"Da li će vlada da pomisli na ljude koji su se svega odrekli da nešto naprave, da im pomognu u legalizaciji, jer kad pomislim šta me čeka, koji izdatak, a nemam odakle - dođe mi da srušim ponovo", kaže ona.

U Hrvatskoj su svi ostavili imovinu, kuće, stanove.

Nešto od toga je uništeno, a za vraćanje onoga što nije, čekaju da se države dogovore. O povratku u zavičaj niko više i ne razmišlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.