Nestašica pojedinih lekova za visok pritisak, osteoporozu...

Izvor: Blic, 01.Avg.2013, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica pojedinih lekova za visok pritisak, osteoporozu...

Lek za visok krvni pritisak "prilazid" od 5 mg, pojedini preparati fabrike "Jugoremedija", lek za osteporozu "alvodronik", pojedine jačine preparata "eutiroks" za lečenje hipotireoze (oboljenje štitne žlezde), trenutno su deficitarni u beogradskim apotekama.

Prema rečima farmaceuta Milane Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd, u apotekama ima leka "eutiroks" od 25, 50 i 75mg, dok se jače doze tog preparata od 100, 125 i 150 mg mogu naći u pojedinim državnim i privatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << apotekama.

Dučić je u izjavi Tanjugu podsetila da se "eutiroks" 25mg može dobiti na recept uz novčanu nadoknadu, dok se ostale doze tog leka od 50, 75, 100, 125 i 150mg moraju kupiti u državnim ili privatnim apotekama.

Nestašica "eutiroksa" bila je povezana i sa dobijanjem atesta od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Tim povodom, Aleksanadar Tucović, portparol ALIMS-a, kazao je Tanjugu da je ta ustanova 2. jula primila 6 serija leka "eutiroks" farmaceutske kompanije "Merk" koja je atest preuzela još 12. jula, od kada se snabdevanje tržišta nije popravilo.

U farmaceutskoj kompaniji "Merk" nisu bili raspoloženi da to komentarišu, ali je Tanjug u PR službi te kompanije Kovačić - Spaić saznao da se očekuje stabilizacija tržišta deficitarnim jačinama tog leka.

Dučić je podsetila da je paralela "eutiroksu" lek "tivoral" koga trenutno ima na tržištu, ali se pacijentima preporučuje da paralelu uzimaju isključivo u dogovoru sa endokrinologom koji ih leči.

Novinar Tanjuga je kontaktirao više državnih i oko 10 privatnih apoteka i saznao da ni u jednoj ne postoje sve jačine preparata "eutiroks".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opet nestašica: Beogradske apoteke bez pojedinih lekova za pritisak!

Izvor: Press, 01.Avg.2013

Prema rečima farmaceuta Milane Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd, u apotekama ima leka "eutiroks" od 25, 50 i 75mg, dok se jače doze tog preparata od 100, 125 i 150 mg mogu naći u pojedinim državnim i privatnim apotekama... Dučić je u izjavi Tanjugu podsetila da se "eutiroks" 25mg može...

Nastavak na Press...

Beograd: Nestašica lekova za visok pritisak i osteoporozu

Izvor: Kurir, 01.Avg.2013

Deficitarni su "prilazid" od 5 mg, pojedini preparati fabrike "Jugoremedija", lek za osteporozu "alvodronik" i pojedine jačine preparata "eutiroks" za lečenje hipotireoze..BEOGRAD - Lek za visok krvni pritisak "prilazid" od 5 mg, pojedini preparati fabrike "Jugoremedija", lek za osteporozu "alvodronik",...

Nastavak na Kurir...

Nestašica pojedinih lekova u apotekama

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Avg.2013

BEOGRAD - Lek za visok krvni pritisak "prilazid" od 5 mg, pojedini preparati fabrike "Jugoremedija", lek za osteporozu "alvodronik", pojedine jačine preparata "eutiroks" za lečenje hipotireoze (oboljenje štitne žlezde), trenutno su deficitarni u beogradskim apotekama. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.