Nespavanje ugrožava đake

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nespavanje ugrožava đake

Beograd -- Jedna neprospavana noć ostavlja na organizam iste posledice kao i konzumiranje droge, kaže doktor Vojislav Majkić iz beogradskog Instituta za mentalno zdravlje.

Izlasci do ranih jutarnjih časova mogu u priličnoj meri da ugroze zdravlje đaka, kaže on. "Posle neprospavane noći, đaci nisu u stanju da narednog dana prate nastavu", rekao je Majkić na tribini u organizaciji beogradskog Foruma srednjih stručnih škola, posvećenoj nasilnom ponašanju mladih prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vršnjacima i profesorima i problemu narkomanije.

On je ocenio da je naše društvo prilično inertno, sa sistemom vrednosti u kojem se škola više gleda kao nekakva modna pista i da samo sistemskim merama možemo doći do rešenja.

Najveća odgovornost za nasilno ponašanje mladih jeste na porodici i školi, koje najčešće međusobno prebacuju odgovornost za ispade mladih nasilnika.

Potvrda da smo inertno društvo je i situacija u kojoj se maloletnicima može prodati alkohol na svakom mestu, na trafici, u kafiću, prodavnici, pa neretko i u školskom dvorištu, iako je to zakonom zabranjeno, podsetio je Majkić.

Predstavnik MUP-a Srbije Lambe Đorelijevski, međutim, smatra da nije tačno da svi mladi izlaze u kasnim satima i ostaju do jutra na splavovima, u kafićima...

To je postao izgovor deci, ali i roditeljima, koji žele sa skinu odgovornost sa sebe, pa se ponašaju po principu "kada svi izlaze kasno, idi i ti da se ne bi razlikovao od društva", rekao je Đorelijevski i ukazao da se psihoaktivne supstance najviše konzumiraju na ekskurzijama i maturskim proslavama.

On je podsetio da su nedavno u jednoj palilulskoj školi privedena dvojica maloletnika koji su distribuirali drogu i kod kojih je pronađeno 14 paketića marihuane.

Većinom pred TV-om i kompjuterom

Istraživanje koje je nedavno sprovelo udruženje vaspitača Beograda pokazalo je da osnovci i deca predškolskog uzrasta većinu svog slobodnog vremena provode ispred kompjutera i TV ekrana.

Školski psiholozi objašnjavaju da je jedan od razloga ovakvog ponašanja i to što se mladima ne nudi dovoljno mogućnosti da na kreativniji način iskoriste svoje vreme.

Anketa koja je sprovedena među decom predškolskog uzrasta i učenicima četvrtog i osmog razreda osnovnih škola pokazala je da kompjuter u sobi ima 39, a televizor čak 54 odsto ispitanih mališana

Psihologinja O.Š. Jelica Milovanović u Beogradu Milena Oparnica objašnjava da je veliki broj sati proveden ispred televizora i kompjutera najčešće posledica loše osmišljenog slobodnog vremena i da treba razmisliti šta će deci roditelji ponuditi kao alternativu.

"Očigledno je da smo negde zatajili u načinu osmišljavanja vremena našoj deci, ne samo posle škole, već i u školi", kaže ona.

"Mi možemo da kažemo: problem je jer devca provode veliki broj časova u za računarom igrajući igrice, ne koristeći ga u obrazovne svrhe. Ali ako im to oduzmemo, šta ćemo im ponuditi umesto toga", pita ona.

"Tu leži problem - u ponudi pravih osmišljenih aktivnosti primerenih uzrastu", navodi ona.

Saznanja do kojih je došlo udruženje vaspitača Beograda ne razlikuju se mnogo od onih u ostalim zemljama Evrope, dok su u Americi ti podaci još alarmantniji.

Tako je istraživanje jednog od najvećih proizvođača zaštitnih softvera pokazalo da deca u Americi samo na internetu mesečnu u proseku provedu čak i do četrdeset sati.

Sa zabrinjavajućim podacima tog istraživanja saglasna je i Milena Oparnica. "Deca tog uzrasta, pa i malo starija, kroz svoju imaginaciju i kroz svoje mišljenje imaju potrebu da sebe doživljavaju kao junake, superheroje, nekoga ko vlada univerzumom i da im upravo svet igrica pruža tu mogućnost", kaže ona.

"U okviru svakog kampa koji organizujemo, bilo u vreme zismkog ili letnjeg raspusta, u Centru za fizičku kulturu u Deligradskoj ulici rade se i lekarski pregledi", kaže on.

"Mi smo došli do veoma interesantnih istraživanja, koja kažu da je od 250 ispitane dece samo osmoro bilo potpuno zdravo. I zbog toga smo pokušali da kroz sve programe koje radimo više da uključimo decu u aktivno kretanje i sport, a uz to i druženje", navodi on.

I ove godine U Beogradu će tokom raspusta biti organizovani sportski programi i kreativne radionice, koji će od 15. juna do kraja avgusta biti besplatni za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.