Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešić: Policija prikriva nasilje

Leskovac -- Predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava optužio je načelnika SUP-a da štiti policajca koji je pretukao advokata Odbora.

"Nastavljajući sa oprobanom policijskom praksom iz doba Miloševića da prikrivate nasilje koje službenici policije, skloni nasilničkom ponašanju, čine građanima, objavili ste krajnje tendenciozno saopstenje", navodi predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava Dobrosav Nesić u pismu načelniku SUP-a, Nenadu Stojkoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema navodima Odbora, Goran Veličković (37) je 30. jula tukao i ponižavao advokata Dragutina Vidosavljevića (52) ispred kladionice "Plus" u Vlasotincu i u hodniku vlasotinačke policije tokom prijavljivanja incidenta. U policijskom saopštenju se, međutim, navodi kako je Vidosavljević policajca udario flašom po glavi zbog toga što je ovaj odbio da sedne za njegov sto i naneo mu lakše telesne povrede.

U saopštenju Odbora se objašnjava da se radi o policajcu koji je, po krivičnoj prijavi policije, bio ranije gonjen za zlostavljanje nedužnog građanina Slobodana Stojkovića iz Vlasotinca, a kome je Odbor, odnosno, Vidasavljević, pružao besplatnu pravnu pomoć.

Načelnik SUP-a Leskovac Nenad Stojković je odbio da za Betu komentariše Nešićeve optužbe, rekavši da će ceo slučaj "biti u toku dana zaokružen" i da će sve detalje saopštiti sutra.

Advokat Vidosavljević je Beti rekao da je dobio lekarska uverenja, koja potvrđuju lake telesne povrede zadobijene od Veličkovićevih udaraca.

FHP osuđuje napad

Fond za humanitarno pravo najoštrije osudio je napad leskovačkog policajca na advokata Dragutina Vidosavljevića u Vlasotincu, a reakciju SUP-a Leskovac u tom slučaju ocenio kao "najblaže rečeno začuđujuću".

"FHP zahteva od države da reaguje i primeni zakon u ovom, kao i u ostalim sličnim slučajevima", naglasio je Fond u saopštenju.

"Reakcija SUP Leskovac bila je, najblaže rečeno, začuđujuća. Žrtva je, u interpretaciji policije, postala vinovnik", naveo je FHP, dodajući da je Veličković od ranije građanima, kolegama i pravosudnim organima poznat po nasilničkom ponašanju i brojnim prekoračenjima službenih ovlašćenja, zbog čega se protiv njega vode i sudski postupci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.