Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nerešene pogibije građevinara

Beograd -- Ni skoro dva meseca nakon tragedije na gradilištu na Novom Beogradu, kada su poginula četiri radnika, nije završena istraga.

Ove godine na gradilištima je poginulo 13 , a teško povređeno 119 radnika. Nakon nesreće na Novom Beogradu ministarstvo rada najavilo je veću kontrolu gradilišta. Inspektor rada na gradilištu proverava dokumentaciju o prijavi radova, broju i zdravstvenom stanju radnika i upozorava na potencijalno opasne situacije.

"Potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da vodite računa da u zoni dizalice, kada se podiže i spušta teret nema radova. Da se očisti od suvipnog materijala, da radnici redovno nose zaštitna sredstva", kaže inspektor rada Miodrag Oklijević.

U sindikatu građevinarstva smatraju da se nesreće često dešavaju jer poslodavci na crno angažuju neobučene radnike i koriste stare, neispravne mašine.

"Po novom zakonu to su dosta visoke kazne, ali je ljudski život nenadoknadiv. To je do sada dosta blago i prećutno prolazilo - mislim da se moraju teže mere uvoditi", kaže predsednik sindikata građevinarstva "Nezavisnost" Ranko Drljević.

Ukoliko ne poštuju mere bezbednosti na radu, prema novom zakonu, građevinske firme plaćaju kaznu od 400.000 do milion dinara. U ministarstvu rada kažu da je ove godine pokrenuto i 17 zahteva za krivičnu odgovornost poslodavaca zbog teških povreda i smrtnih ishoda u nesrećama na gradilištima.

"Često se ublažavaju kazne, ili podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka zastarevaju u sudovima, tako da nas, nažalost, sudovi ne prate efikasno u ovom našem poslu", objašnjava Tanja Vukomirović iz inspektorata rada.

U ministarstvu rada kažu da će se konačan uzrok nesreće na Novom Beogradu znati kada stručnjaci Mašinskog fakulteteta urade izveštaj o ispravnosti dizalice koja je usmrtila četvoricu,a teško povredila trojicu radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.