Neraspoređeno samo 106 đaka

Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neraspoređeno samo 106 đaka

Za administratora računarskih mreža samo najbolji učenici.

Po završetku upisa u srednje škole, 106 doskorašnjih osnovaca je ostalo neraspoređeno, a u obrazovnim ustanovama je ostalo oko 10.000 nepopunjenih mesta, istakli su predstavnici Ministarstva prosvete i sporta na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Učenici koji nisu uspeli da se upišu u željene škole moraće najkasnije do 1. septembra da se odluče za upis u jednu od srednjoškolskih ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje nisu ispunile kvotu.

Predstavnici Ministarstva prosvete i sporta su istakli da su zadovoljni rezultatima i organizacijom prijemnog i kvalifikacionog ispita, i da je stigao veoma mali broj prigovora koji su rešavani "u hodu".

– Zadovoljni smo jer mali broj đaka nije uspeo da se upiše u srednju školu, a čak 84 odsto kandidata će nastaviti obrazovanje u jednoj od obrazovnih ustanova koje su zauzele prva tri mesta na njihovoj listi želja – istakao je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete i sporta.

Ove godine se u specijalizovana odeljenja upisalo 2.093 đaka, a u ostale srednjoškolske ustanove su raspoređena 78.662 školarca.

Rezultati kvalifikacionog ispita su ukazali da su osmaci bolje uradili test iz srpskog jezika na kojem su osvojili prosečno 14,35 bodova nego iz matematike na kome je prosečan đak imao 11,76 poena. Matematiku su ove godine učenici znali malo slabije nego lane, dok su rezultati testa iz srpskog bili slični prošlogodišnjima.

Prema podacima Republičke upisne komisije, interesovanje za četvorogodišnje obrazovne profile veće je nego za trogodišnje.

Predstavnici Ministarstva su ukazali da interesovanje pokazuje da je uvođenje pet novih oglednih programa bio dobar potez, jer su mesta u ovim odeljenjima mahom popunjena.

Budući da su se, tokom prošle godine, stručnjaci posvetili modernizovanju plana i programa po kojima se radi u tekstilnim školama, prvi put je za obrazovni profil iz oblasti tekstila (dizajner odeće) vladalo veće interesovanje nego što je bilo mesta.

Zanimanje pivara privuklo je đake u Somboru, ali ne i u Pančevu gde je ovim poslom želelo da se bavi svega nekoliko kandidata.

Broj zainteresovanih đaka i slobodnih mesta u školama u kojima će se, od sledeće školske godine, prvi put izučavati juvelirski zanat bio je gotovo isti.

Od novih obrazovnih profila, đaci su se najviše interesovali za administratora računarskih mreža. U školama u Beogradu, Zemunu i Nišu za ovo zanimanje će se školovati samo najbolji đaci.

Uvođenje informatičkog smera u gimnazije, kojim je prvi put promenjen koncepta rada u ovim školama, dalo je dobre rezultate. U devet gradova vladalo je veliko interesovanje za upis u ova odeljenja, a samo u novom smeru gimnazije u Pirotu ostalo je nekoliko slobodnih klupa.

I dalje ne opada zainteresovanost za školovanje u medicinskim i ekonomskim školama. I ove godine najpopularnija su zvanja farmaceutskog, fizioterapeutskog i finansijskog tehničara, a od trogodišnjih obrazovnih profila na ceni su kuvar i muški frizer.

Nadležne je iznenadio podatak da je sve manji broj školaraca zainteresovan za elektrotehničke škole u kojima je ostalo 1.000 slobodnih mesta. Takođe, statistika ukazuje da prolazi vreme trgovaca, jer je u ovim stručnim školama ostalo čak 540 mesta.

Najveći broj slobodnih mesta ostao je u oblasti mašinstva, obrade metala, poljoprivrede i obrade hrane. Najmanje traženi obrazovni profili bili su rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, auto-električar i mehaničar šinskih vozila.

Radovan Živković, član Upisne komisije, prokomentarisao je da su ova zanimanja nepopularna širom sveta, ali da su neophodna za normalno funkcionisanje privrede.

– Prilagođavanjem nastavnog plana i programa, stipendijama ili sigurnim zaposlenjem trebalo bi da motivišemo đake da se školuju za ove profesije – naglasio je Živković.

J. Kisin

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.