Nepresušni izvor inspiracije

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepresušni izvor inspiracije

KIKINDA - Petoro vajara, učesnika 27. internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti „Tera“, slažu se u oceni da svetski poznati atelje pruža fantastične uslove za izradu monumentalnih skulptura od gline. Svakog jula nekadašnji pogon dva fabrike crepa i pločica „Toza Marković“ pohode umetnici iz celog sveta jer je, kako i sami priznaju, atelje „Tera“ nepresušan izvor vajarske inspiracije za izradu skulptura velikog formata. Ove godine na „Teri“ stvaraju vajar iz Egipta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Faisal Saed Ahmed Al Kaser, njegova koleginica iz Italije Kristina Vigliarolo, Japanka Noriho Shibata i dvojica umetnika iz naše zemlje, Tomislav Todorović i Radomir Branisavljević. Kristijan Vigliarolo do sada je, kako kaže, uglavnom radio u kamenu:

- Ambijent u ateljeu je specifičan. Vrlo je prijatno, a ja se osećam kao kod kuće. O „Teri“ sam puno slušao od prijatelja koji je pre sedam godina bio učesnik simpozijuma. Zbilja je istina da se ljubaznost i toplina ljudi osećaju na svakom koraku - kaže Vigliarolo.

Istog je mišljenja slobodni umetnik iz Srbije Radomir Branisavljević, koji se vajarstvom bavi skoro tri decenije:

- Uslovi za rad ali i sveukupna atmosfera prevazilaze sva moja očekivanja. Ovo je prvi put da ću stvarati u glini jer sam se do sada radio sa kamenom i drvetom - priznaje Branisavljević.

Po tradiciji i ovogodišnji učesnici simpozijuma ostaviće domaćinu na dar skulpture koje će izraditi. Želeći da skulpture sklone sa otvorenog prostora i zaštite od uticaja vremenskih prilika, Kikinđani su pokrenuli pitanje izgradnje muzeja „Tera“. Pokrajinski Fond za kapitalne investicije usvojio je ovaj projekat. Mogućnost zatvaranja finansijske konstrukcije diktiraće izgradnju muzeja površine 2.270 kvadratnih metara. Idejno rešenje budućeg doma skulptura koji će imati multimedijalni karakter delo je kikindskog arhitekte Aranke Blat-Vlajnić.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Vajaju skulpture i uživaju

Izvor: Kurir, 18.Jul.2008, 08:37

KIKINDA - Petoro vajara učesnika 27. internacionalnog Simpozijuma skulpture u terakoti „Tera“ ocenjuju da svetski poznati atelje pruža fantastične uslove za izradu monumentalnih skulptura od gline. Svakoga jula nekadašnji pogon dve fabrike crepa i pločica „Toza Marković“ pohode umetnici...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.