Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznata sudbina 17.000 ljudi

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i mreža „Moja incijativa“ zatražili su od vlasti u Srbiji, nadležnih institucija, ali i zemalja u regionu da izvršavaju obavezu rasvetljavanja sudbine više od 17.000 osoba koje su nestale u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta, Fond za humanitarno pravo je podsetio nadležne da je to njihova civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, porodicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nestalih i društvu i pozvao ih da potpišu Konvenciju UN za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka, javio je Tanjug. FHP napominje da je Generalna skupština UN usvojila ovu Konvenciju u decembru 2006. Iako ona može značajno doprineti prevenciji i unapređenju istraga o prisilnim nestancima, do sada je nije potpisala nijedna post-jugoslovenska država, ističu u Fondu za humanitarno pravo.

Nepoznate sudbine hiljade nestalih i dugogodišnja agonija njihovih porodica trebalo bi da budu opomena svim državama u regionu da još nisu ispunile obavezu otkrivanja istine o zločinima tokom devedesetih, istaknuto je u saopštenju te nevladine organizacije.Institucije država koje su učesnice ratova na prostoru bivše Jugoslavije moraju iskrenije i snažnije da se angažuju na rasvetljavanju okolnosti nestanka svih žrtava, otkrivanju lokacija na kojima su skriveni njihovi posmrtni ostaci i kažnjavanju odgovornih za zločine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.