Neophodna zaštita svedoka ratnih zločina

Izvor: Glas javnosti, 07.Maj.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna zaštita svedoka ratnih zločina

BEOGRAD - Pomoćnica ministra pravde Srbije Jelica Pajović rekla je juče da je za omogućavanje pravičnog i efikasnog suđenja za ratne zločine neophodno garantovati bezbednost svim svedocima.

Pajović je u Beogradu, na prvom regionalnom sastanku o podršci svedocima, rekla da je zaštita svedoka ključna za utvrđivanje istine i preduslov za dostizanje pravde i pomirenja u regionu.

"Strah svedoka da iskazom terete okrivljene, posebno kada je reč o teškim krivičnim delima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je jedno od najvećih problema u sudskim postupcima", kazala je Pajović.

Ona je navela da sve države regiona moraju da ulože veće napore i obezbede uslove da bi svedocima bila pružena puna zaštita da nesmetano iznesu svoje iskaze.

"Zato je regionalna saradnja ključ i jasan odgovor svima da u procesuiranju ratnih zločina granice neće štiti ratne zločince", navela je Pajović i dodala da regionalnu saradnju mora pratiti i snažan mehanizam zaštite svedoka.

Ona je kazala da se zastrašivanje svedoka na Kosovu mora zaustaviti i da puna istraga o trgovini organima tokom rata ne može biti sprovedena ukoliko se ne obezbediti puna zaštita svedoka.

"Znamo da je nekoliko svedoka u postupcima protiv optuženih za ratne zločine na Kosovu ubijeno, a brojni su sistemski zastrašivani.

Pozivamo da se temeljno istraže svi ti slučajevi", rekla je Pajović.

"Tokom osam godina rada pravosudnih institucija koje se bave ratnim zločinima, Srbija je učinila puno na procesuiranju odgovornih i očekujemo i od drugih da to učine", rekla je Pajović i poručila da će sve ratne zločince stići pravda.

"To je poruka i haškim beguncima Mladiću i Hadžiću", rekla je Pajović.

Predsednica Odeljenja za ratne zločine Višeg suda Tatjana Vuković je rekla da je svedok često jedino dokazno sredstvo u postpuku.

Ona je kazala da je od početka osnivanja u junu 2006. godine, to odeljenje intenzivno radi na ohrabrivanju svedoka da svedoče.

Prvi regionalni sastanak o podršci svedocima i žrtvama je u sklopu projekta "Pravda i ratni zločini" radi osposobljavanja pravnika u regionu za suđenje ratnim zločincima.

EU je u taj projekat uložila četiri miliona evra, a sprovodi ga Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (Tribunal u Hagu), UNICRI i misije OEBS u regionu.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins rekao je da je puna saradnja sa Tribunalom uslov za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU, a suđenje za ratne zločine uslov pomirenja u regionu.

On je naveo da bi pravosudni organi trebalo da imaju najviše standarde - efikasnost procesuiranja, zaštitu svedoka i regionalnu saradnju.

Koordinator projekta "Pravda i ratni zločini" Robert Adams rekao je da efikasna i sveobuhvatna zaštita svedoka podrazumeva saradnju više aktera, uključujući i civilno društvo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.